Iusuf Murat, muftiul musulmanilor din Romania, fiu de cioban din Poarta Alba: "Primesc acasa scrisori, chiar amenintari"

Iusuf Murat, muftiul musulmanilor din Romania, fiu de cioban din Poarta Alba:

La 37 de ani, Iusuf Murat este muftiu de 10 ani, dar stie ca misiunea lui se poate apropia de sfarsit. Iar bunica mea a vrut sa ma protejeze si, ca sa fiu ferit de cele rele si sa nu patesc ca fratii mei, mi-a zis Bortemir. Le spuneam copiilor sa mearga intotdeauna la sursa, sa caute mereu informatia de la sursa, nu neaparat sa ma creada pe mine. In biroul inspectorilor de la muftiat se desfasoara operatiunea de scanare a fotografiilor alese pentru "Weekend Adevarul" din arhiva personala a familiei Iusuf. In pozele din scoala, unde sunt imortalizati in uniforma impecabila de pionieri, cu cravate rosii, bascute si insigne, Budi, cel cu trasaturi asiatice, apare langa un pui de roman blondut - Ion. Mai aveau sa treaca vreo 37 de ani pana cand se nastea atotputernicul Imperiu Otoman care avea sa reziste mai bine de sase secole. Dar, mai presus de orice, intre cei doi care vor sa faca acest pas, fiind de religii diferite, trebuie sa existe intelegere. In afara de seminarul de la Medgidia, alte institutii de specialitate nu sunt in Romania. Am discutat cu factorii de decizie si, din anul scolar 2016, speram sa avem o grupa de Teologie Musulmana la Facultatea de Teologie de la Universitatea Ovidius din Constanta. De asta s-a si ajuns ca tineri din Romania sa mearga sa studieze in institutii finantate si conduse de personaje controversate. Mi s-a intamplat ca, atunci cand eram profesor de religie, sa vina o mamica la mine sa-mi spuna ca nu-si va trimite fetita la ora mea, pentru ca este speriata. Daca n-ai o pregatire psihopedagogica de baza, nu ai voie sa stai la catedra si sa vorbesti. Pilda tatarului Kemal, primarul crestinilor O pilda impresionanta este data mereu de invatatii Dobrogei atunci cand vorbesc despre modelul de buna intelegere de aici. Profesor de religie islamica la Scoala "Constantin Brancusi" din Medgidia, la liceele Traian, Ovidius si la Colegiul National Mircea cel Batran din Constanta. Va mai recomandam Muftiul Iusuf Murat, liderul musulmanilor din tara noastra: "Inainte de toate sunt roman" Muftiul Iusuf Murat: "Evenimentele tragice din Franta nu au nicio legatura cu religia islamica" Muftiul Iusuf Murat: "In Romania exista mai multe moschei neautorizate".

acum 94 luni (24 Jan 2015)

La 37 de ani, Iusuf Murat este muftiu de 10 ani, dar stie ca misiunea lui se poate apropia de sfarsit. In aceasta primavara, comunitatea musulmana din Romania se va strange sa-si aleaga liderul, iar Iusuf Murat spune ca este ultima data cand va mai candida. "Este de ajuns pentru mine. Este timpul sa ma dedic si familiei. Copiii mei au nevoie de tata", marturiseste muftiul.

Dincolo de mandria unui statut, familia l-ar vrea acasa: si parintii, care il vor linistit, sa-si vada de viata lui. Chiar si sotia, care il vrea aproape, nepreocupat mereu de alte probleme. Si mai ales copiii, care il vor alaturi si la lectii, si la joaca.

Budi, fiul de cioban din Poarta Alba

"Weekend Adevarul": V-ati nascut si ati crescut in comunitatea din Dobrogea, in care romani, turci, aromani, greci, evrei, bulgari, albanezi, tigani sau lipoveni traiesc laolalta.

Iusuf Murat: Eu provin dintr-o familie de tarani. La varsta de 7 ani, eu invatam religia cu parintii si in special cu bunica. Tata a fost in anul 1983 la pelerinaj la Mecca. Eu faceam naveta sa invat Coranul si pentru asta trebuie sa-i multumesc mamei. Mergeam cu mama cu trenul, ca atunci nu erau microbuze, din Poarta Alba la Valea Seaca (n.r. - o localitate de langa Valu lui Traian), unde era imamul care m-a invatat prima litera a Coranului. Cand el s-a mutat la Constanta, veneam la Constanta dupa el, Dumnezeu sa-l odihneasca in liniste si pace! Nici atunci, in acei ani, ultimii ai comunismului, nu mi-a fost ingradit dreptul la religie.

Deci ati fost de mic atras de religie...

La scoala, diriginta mea m-a chemat: "Hai, Budi, sa vedem ce-ai invatat tu. Si am scris pe tabla, in limba araba: "In numele lui Dumnezeu cel milostiv si indurator". Sa nu te mai gandesti la alta profesie!".

"CEL DORIT" SI "CEL TARE CA FIERUL"

De ce vi se spunea Budi?

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro