Iunie, raiul cireselor si vremea plantelor vindecatoare. De ce spune traditia ca e bine sa te mariti in prima luna de vara

Iunie, raiul cireselor si vremea plantelor vindecatoare. De ce spune traditia ca e bine sa te mariti in prima luna de vara

"Printre sarbatorile lui Ciresar din acest an regasim Rusaliile, Lasatul Secului de Sanpetru, dar si obiceiurile de Sanziene, organizate in a doua jumatate a lunii iunie, pastreaza amintirea unei divinitati preistorice a agriculturii, celebrate la solstitiul de vara. Superstitii legate de recolte Luna iunie, de asemenea, este inconjurata de o serie de superstitii cu privire la vreme si la productivitatea anului agricol. "Intr-o gama larga de afectiuni, de la boli inflamatorii digestive, boli hepatice, probleme cutanate pana la afectiuni vaginale sau dureri reumatice, sunt recomandate si florile si frunzele de galbenele", spun medicii.

acum 83 luni (15 Jun 2015)

In traditia populara, luna iunie este denumita si "Ciresar" sau "luna cireselor", deoarece acum se coc aceste fructe . Este de asemenea "patroana protectoare" a orasului Roma, fiind venerata pe Capitoliul din Roma.

Pe 21 iunie, solstitiul de vara

Cel mai important fenomen astronomic ce are loc in aceasta luna este solstitiul de vara( 21 iunie), cea mai lunga zi din an. In calendarul popular, luna iunie abunda in sarbatori si evenimente folclorice, insotite de ritualuri care au semnificatii profunde asupra omului si relatiilor lui cu natura.

"Printre sarbatorile lui Ciresar din acest an regasim Rusaliile, Lasatul Secului de Sanpetru, dar si obiceiurile de Sanziene, organizate in a doua jumatate a lunii iunie, pastreaza amintirea unei divinitati preistorice a agriculturii, celebrate la solstitiul de vara. Pe 24 si 29 ale lunii se sarbatoreste Dragaica, respectiv Sanpetrul de Vara", spun specialistii Directiei pentru Promovarea Culturii Ialomita.

Superstitii legate de recolte

Luna iunie, de asemenea, este inconjurata de o serie de superstitii cu privire la vreme si la productivitatea anului agricol. Este foarte dificil, avem peste 12.000 de hectare calamitate in tot judetul", spune Aurelian Dobre, fermier din comuna Ciocanesti.

La rapita, desi s-a estimat o productie exceptionala, de 4.500 kg/ha, o ploaie torentiala a "furat" recolta din mana fermierilor. Si porumbul a adus satisfactii uriase, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Baragan, o productie cum nu s-a mai vazut in ultimii 20 de ani.

Musetelul si menta

In prima luna a verii se recolteaza cele mai cunoscute plante medicinale. Cel mai popular, musetelul este denumit si romanita si infloreste in locuri insorite si umede.

Menta, care se taie din gradini inainte de 24 iunie, folosita pentru a trata diare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro