Iuliu Maniu, spaima Securitatii si dupa moarte. Coposu, pus de comunisti sa dea cu subsemnatul doar pentru ca a vrut sa-si aduca aminte de marele lider taranist

"Dupa parerea lui Ion Puiu, daca ar fi aparut anuntul in presa, la parastasul lui Iuliu Maniu ar fi participat cel putin 10.000 de persoane, ceea ce ar fi reprezentat o adevarata problema pentru organele de Securitate, in special in fata opiniei publice internationale" Marin Pop, istoric Potrivit istoricului, un alt delator, cu nume de cod "Popescu Gheorghe", vorbeste, in notele sale informative, despre modul cum au fost anchetati de catre organele de Securitate initiatorii parastasului dedicat memoriei lui Iuliu Maniu. "Mi s-a pus in vedere ca un parastas pentru Maniu ar fi categoric interzis" Intr-o declaratie pe care a dat-o, ulterior, la Securitate, Corneliu Coposu spune, insa, ca nu a gandit evenimentul ca si un focar de revolutie, ci ca pe un omagiu adus mentorului sau spiritual: "Precizez ca in legatura cu aceasta intentie de a face un parastas - pe care nu am tinut-o in secret - si despre care nu am banuit ca ar putea fi interpretata altfel decat ca o devotiune postuma, datorata unui om de a carei amintire sunt foarte atasat - am fost invitat la organele de securitate cam pe la mijlocul lunii Februarie - cand renuntasem de mai mult timp la idee, si mi s-a pus in vedere ca un parastas pentru Maniu ar fi categoric interzis.

acum 64 luni (18 Feb 2015)

In plin comunism, cativa dintre liderii taranisti ramasi in viata dupa anii petrecuti in inchisorile regimului, au vrut sa-si omagieze presedintele, Iuliu Maniu, de la a carui moarte se implineau - in acele zile - 20 de ani.

Cum toti acesti lideri si, in special, unul dintre ei - si anume Corneliu Coposu - erau atent supravegheati de Securitate, vestea despre intentia comemorarii dar, mai ales, despre pericolul de a se forma acea masa critica de oameni fideli valorilor taraniste si, implicit, anti-comunisti convinsi a ajuns rapid la urechile informatorilor si ofiterilor securisti, care i-au chemat "la raport" pe toti cei implicati.

Istoricul salajean Marin Pop a gasit, in arhivele CNSAS, declaratia data, pe intinderea mai multor pagini, de Corneliu Coposu, anchetat de Securitate cu privire la contextul si motivele care au stat la baza initiativei sale.

Iuliu Maniu (al treilea din stanga), la nunta lui Corneliu Coposu si Arlette

Potrivit istoricului, totul a inceput in 8 ianuarie 1973, cand se implineau 100 de ani de la nasterea lui Iuliu Maniu, urmand ca, in 5 februarie, in acelasi an, sa se implineasca 20 de ani de la moartea marelui om politic. Corneliu Coposu i-a spus de intentia sa de a organiza un parastas in memoria lui Iuliu Maniu si l-a rugat sa dea un anunt in ziarul "Romania Libera", din partea familiei, din care considera ca face si el parte.

Undeva pe acest "traseu", organele de Securitate au aflat de intentia fostilor detinuti politici si au intrat in alerta, incepand demersurile de oprire a evenimentului.

"Dintr-o nota informativa data de un delator din judetul Prahova, cu numele de cod "Ghioca", aflam ca a programat o intalnire cu Corneliu Coposu, pe data de 24 ianuarie 1973, pentru a afla informatii care interesau Securitatea", precizeaza istoricul. Informatorul i-a spus, cu aceasta ocazie, lui Corneliu Coposu ca a aflat de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro