Iuliu Maniu si procesul care i-a adus condamnarea pe viata. Cum a fost ceruta din SUA eliberarea fostului premier

Iuliu Maniu si procesul care i-a adus condamnarea pe viata. Cum a fost ceruta din SUA eliberarea fostului premier

Cum a decurs procesul Preotul Cristian Borz scrie, in Monografia satului Badacin si a familiei Maniu, ca acuzatiile aduse lui Maniu au vizat, in fond, condamnarea intregii sale activitati politice: de la cea desfasurata in timpul dominatiei ungare asupra Transilvaniei, cand a fost un "colaborator" al autoritatilor de la Viena si Budapesta in politica de oprimare a poporului roman, la unirea din 1918, cand a cautat sa "impiedice" acest act istoric punand tot felul de conditii, la perioada interbelica, in care s-a dovedit un "reactionar si un sprijinitor al fascismului". Voiam sa cer, daca mi s-ar fi aprobat cuvantul, ca, privitor la cazul de la Tamadau, sa se examineze daca el nu a fost o inscenare, ceea ce pot dovedi, in care caz acel punct de acuzare cade de la sine. Guvernul SUA, in ajutorul acuzatilor Intr-o lucrare semnata de Ioan I.Pop, absolvent al sectiei de teologie - istorie a Departamentului Oradea din cadrul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, se arata ca in ajutorul sau si al celorlalti acuzati din "lotul Maniu - Mihalache" a intervenit inclusiv Guvernul S.U.A., prin nota diplomatica din 26 noiembrie 1947, adresata guvernului roman. In nota sunt enumerate o serie de aspecte care au prejudiciat procesul, intre care campania de instigare contra acuzatilor, numirea in fruntea instantei a unui om compromis, fost sprijinitor al nazismului, nesocotirea dreptului acuzatilor de a fi aparati de avocati alesi de ei insisi, apararea incompleta a acuzatilor de catre avocatii din oficiu, restrictii excesive la pregatirea apararii, lipsa de probe in sustinerea acuzatiilor.

acum 60 luni (12 Jan 2016)

Tradare nationala, tentativa de surpare a ordinii constitutionale, razvratire, insurectie armata, instigare la tradare prin necredinta, instigare la trecerea frauduloasa a frontierei. Sunt acuzatiile pentru care Iuliu Maniu a fost condamnat la temnita pe viata sfarsind intr-o celula a inchisorii de la Sighetu Marmatiei.

Toate aceste acuzatii nu erau altceva decat pretextul inventat de comunisti pentru a scapa de opozitia democratica din Romania, practic singurul obstacol in calea subjugarii definitive si totale a tarii.

Cum a decurs procesul

Preotul Cristian Borz scrie, in Monografia satului Badacin si a familiei Maniu, ca acuzatiile aduse lui Maniu au vizat, in fond, condamnarea intregii sale activitati politice: de la cea desfasurata in timpul dominatiei ungare asupra Transilvaniei, cand a fost un "colaborator" al autoritatilor de la Viena si Budapesta in politica de oprimare a poporului roman, la unirea din 1918, cand a cautat sa "impiedice" acest act istoric punand tot felul de conditii, la perioada interbelica, in care s-a dovedit un "reactionar si un sprijinitor al fascismului". Acuzatiile au continuat cu anii razboiului, cand a fost un "sustinator" al lui Antonescu si al luptei armate impotriva Uniunii Sovietice, pana la perioada de dupa 23 august, cand a adunat in jurul sau pe toti "fascistii si reactionarii", pe "tradatorii de tara" si "agentii imperialismului". Sentinta era, insa, dinainte stabilita, pe baza unor acuzatii fara acoperire materiala, avand la baza nu probe, ci indicatii politice venite de la Moscova si prezentate in haina juridica la Bucuresti. Rechizitoriul procurorului militar incepea astfel: "Actiunea tradatoare si criminala a acuzatului Maniu, a acuzatului Mihalache si a celorlalti acuzati nu este decat o incoronare a tradarii nationale, care caracterizeaza intreaga activitate politica a Partidului National - Taranesc", explica preotul. La aceste presiuni moral... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro