Iulian Chifu: Trump joaca poker cu Kim Jong-un pe arma nucleara, cu Rusia pe post de dealer trisor

Iulian Chifu: Trump joaca poker cu Kim Jong-un pe arma nucleara, cu Rusia pe post de dealer trisor

In stilul sau caracteristic, al imaginilor si etichetelor socante, dar cu mult mai multa gravitate si echilibru fata de abordarile anterioare, foarte vocale si agresive, presedintele american a sustinut cum Coreea de Nord se apropie pe zi ce trece de capabilitatea nucleara, chiar daca nu o are inca la aceasta ora, respectiv racheta cu raza lunga de actiune capabila sa livreze arma nucleara montata la bord. Pe de alta parte, Donald Trump a reusit sa se abtina si sa nu comenteze elementele cele mai delicate ale relatiei cu Coreea de Nord, respectiv confirmarea existentei unui canal de negociere directa Washington-Phenian, sustinand ca, personal, ar putea sa se intalneasca cu Kim Jong-un, cum a sustinut deja, dar nu se stie daca ajuta, odata ce negocierile ultimilor 25 de ani au probat doar tragere de timp si obtinere de avantaje pe seama Americii, nicidecum o negociere reala. Conform noii legi, autoproclamata Republica Populara Donetk este considerata teritoriu ocupat temporar FOTO Arhiva Prin lege, Rusia agresor si ocupant militar in Ucraina: ruperea definitiva a puntilor Rada Suprema a Ucrainei a adoptat, cu 280 de voturi fata de cele 226 necesare, un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia in Donbas, propus de catre Presedintie, care marcheaza juridic statutul fortelor ruse din regiunile din Estul Ucrainei drept ocupatie si Rusia drept agresor militar impotriva Ucrainei. Aici e si dificultatea legislatiei din Rusia, care interzice meseria de soldat aiurea in lume, dar incurajeaza formulele de firma private care sa acopere responsabilitatea statului, chiar daca angajatii firmelor private sunt, de fapt soldati si fosti soldati antrenati si platiti de serviciile de informatii ruse, GRU, pana recent intr-un format acoperit. Discutia privind capitala unificata a Israelului la Ierusalim, revizuirea tacita a formulei solutiei cu doua state in frontierele din 1967, abordarea temei si angajamentelor privind incalzirea globala, denuntarea formulei, solutiei si a demersurilor in privinta acordurilor de liber schimb in general, a Acordului Trans-Pacific (TTP) si discutiile despre renegocierea NAFTA, apoi anularea negocierilor TTIP, Acordul Transatlantic de Parteneriat Comercial si de Investitii, toate sunt elemente de divergenta care au accentuat falia intre cele doua maluri ale Atlanticului.

acum 78 luni (23 Jan 2018)

>

tot mai pregnanta a altor actori cu orgoliu in crestere, cu linii rosii trasate si interese care ii fac sa provoace regulile, aranjamentele si lumea liberala in spatiile internationale de operatiuni.

Vladimir Putin si-a epuizat Fondul de Stabilizare, dar, cum petrolul e la 70 de dolari barilul, isi permite aventurile politice si militariste. Totul pentru un loc la masa si pentru a impune propria agenda intr-un conflict unde are doar rolul de a strica asezari, aranjamente si negocieri ale protagonistilor cu capacitate si forta.

Turcia isi dezvolta propriile ambitii si-si apara propriile linii rosii, dupa ce Presedintele Erdogan, tot mai necontestat si necontestabil daca vrei sa-ti mentii libertatea, a reusit sa creeze ambiguitatea totala a participarii la nu mai putin de trei formate alternative pentru Siria.

Nu-i vorba, ca si alti actori incearca marea cu degetul si sanctioneaza revizionismul si revansismul, ocupatia teritoriala si agresiunea militara. Este cazul Ucrainei, care a consacrat si juridic Rusia drept agresor in sensul Cartei ONU, in perspectiva proceselor penale si de revendicare a adevarului si responsabilitatii la nivel international. Un gest de ruptura definitiva intre cele doua state, pe termen mediu si lung, pe care Rusia incearca sa-l contracareze cu acoperirea razboiului hibrid de pe teritoriul ucrainean cu declinarea responsabilitatii spre trupe neasumate, prin legiferarea firmelor militare private si acceptarea mercenariatului controlat de statul rus.

Si in Europa vantul schimbarii se anunta in noua-veche Mare Coalitie din Germania, unde SPD arata diferit si ameninta sa redeseneze ambitiile Germaniei si ale Europei, dar si relatia cu America lui Trump. Nu mai vorbim despre spiritul post-modern european, care este revizuit dupa Brexit prin recladirea legitimitatii si arhitecturii europene, pe fundamentele exceptionalismului Vestului european, ce aduce in prim plan binomul franco-german, apoi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro