Iulian Chifu: Schimbarea de la Casa Alba se anunta tectonica. America si-a dorit schimbare si va avea parte de schimbare | OPINIE Deschide.md

Cred că principalele elemente pe care le putem inregistra astăzi ca perspective in acțiunea Americii de maine, sunt intoarcerea Americii spre sine, spre nevoile și așteptările americanului de rand, răsturnarea și reformarea sistemului politic și a establishmentului, zgalțairea fundamentală a regulilor corectitudinii politice, dar poate și a bunului simț și a decenței, polarizarea Americii și confruntarea internă pentru drumul de viitor. Acest lucru poate insemna și depărtarea celor două maluri ale Atlanticului, și o prăbușire a euro-atlanticismului tradițional, o reașezare a raportului de forțe cu o amprentă majoră pe rebalansarea investițiilor in securitate și apărare spre Europa și aliați individuali și a reașezării avantajelor și beneficiilor americane in asemenea investiții peste hotare.

acum 36 luni (9 Nov 2016)

Schimbarea de la Casa Albă se anunță tectonică și arată cum este de fapt America, ne semnalează faptul că lumea s-a schimbat profund și că trebuie să realizăm acest adevăr. Dar dincolo de un nou eșec al instrumentelor sociologice care ne stau la dispoziție, shimbarea de o asemenea magnitudine ne arată că instrumentarul tradițional nu mai e posibil, că spirala tăcerii - acei votanți care nu declară votul pentru populiști, opțiuni nepopulare mediatic și la nivelul leadershipului - afectează fundamental voturile și opțiunile finale pe orice temă și va trebui să ne obișnuim cu acest fenomen din ce in ce mai mult.

Politica pleacă din miezul corectitudinii politice și a trendurilor cunoscute spre zona turbulențelor majore intr-o democratizare accelerată care aduce in prim plan votanți din constituențe din ce in ce mai profunde, care vin cu voturile și scutură fundamental regulile jocului la nivel global. Nivelul schimbării este major, că vrem sau nu să admitem, și chiar formula clasică ce spune că un stat democratic serios nu-și schimbă politica externă, de securitate și apărare și nu se retrage din angajamente poate fi pusă sub semnul intrebării.

Intr-adevăr, astăzi toți analiștii preiau istoria discursurilor și angajamentelor lui Donald Trump ca și listele de posibili inalți oficiali și consilieri ai săi, gandesc măsura in care va lăsa politica externă vicepreședintelui său pentru a ști ce urmează. Pentru că e vorba despre un enorm mecanism administrativ al Americii care poate modera schimbările politice, viteza și amplitudinea lor, dar nu poate limita energia și voluntarismul lui Donald Trump, poate inregistra reveniri și nuanțări de politici, dar nu poate nega voința și opțiunile președintelui său ales.

Cred că principalele elemente pe care le putem inregistra astăzi ca perspective in acțiunea Americii de maine, sunt intoarcerea Americii spre sine, spre nev... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro