Iulian Chifu: Rusia a incercat marea cu degetul. Cazul spionului otravit, o eroare cat o declaratie de razboi

Iulian Chifu: Rusia a incercat marea cu degetul. Cazul spionului otravit, o eroare cat o declaratie de razboi

Dupa acest moment, putem sa facem o estimare a consecintelor si a cauzelor unei asemenea evolutii, care anunta un razboi nici rece, nici cald, o forma hibrida de confruntare cu instrumentele noi care contin si arme conventionale, si tactici hibride, si amenintari, si constrangeri, si sanctiuni, dar si operatiuni cibernetice asupra sistemului energetic, si razboi informational si batalie pentru mintile cetatenilor statelor tinta, in spatiul virtual. Un calcul gresit despre o Mare Britanie slaba si izolata, care permite razbunarile spionilor si dizidentilor rusi pe propriul teritoriu, mai interesata de comertul cu Rusia si de investitii imobiliare decat de securitatea cetatenilor si rezidentilor.

acum 71 luni (5 Apr 2018)

Dupa acest moment, putem sa facem o estimare a consecintelor si a cauzelor unei asemenea evolutii, care anunta un razboi nici rece, nici cald, o forma hibrida de confruntare cu instrumentele noi care contin si arme conventionale, si tactici hibride, si amenintari, si constrangeri, si sanctiuni, dar si operatiuni cibernetice asupra sistemului energetic, si razboi informational si batalie pentru mintile cetatenilor statelor tinta, in spatiul virtual.

Totul pare sa fi plecat de la un calcul gresit al unor servicii secrete ruse - cel mai probabil GRU, care avea acces si putea proiecta utilizarea substantei - un atac care mai degraba afirma decat ascundea autorul, statul rus. Cu semnatura clara a Presedintelui Putin, fara de care un asemenea atac nu s-ar fi putut derula pe teritoriul unui alt stat, cu atat mai mult Marea Britanie - odata ce datoria Rusiei se negociaza si se tranzactioneaza, deci se finanteaza la City in Londra. Si o spun dupa ce am avut ocazia sa stau de vorba cu prieteni britanici direct implicati in caz si cunoscatori ai intregii evolutii, inclusiv cunoscand informatii si probe care au fost prezentate Ministrilor de Externe din statele membre UE la Consiliul Afaceri Externe din 19 martie.

Nimeni din GRU si de la Kremlin nu se astepta ca acum Marea Britanie sa reactioneze si sa o faca atat de virulent.

Cazul e considerat cel mai grav din istoria de pana azi a Marii Britanii, ba chiar a lumii, fiind, totodata, si un test, si rezultatul unei evaluari gresite de catre atacator si planificator a situatiei reale a Marii Britanii. De la Litvinenko, acolo unde reactia a fost serioasa, prin prisma punerii sub amenintare a cetatenilor britanici aflati in zona transportarii si utilizarii poloniului 210 in ceaiul verde baut de fostul spion care defectase, insa fara consecinte, odata ce nimeni nu si-a mai pus problema serioasa a anchetei profunde sau macar a traducerii cazurilor la nivel politic. A fost adaptata varianta cea mai si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro