Iulian Chifu: Ostaticul e in stare buna. Suntem la finalul negocierilor

Iulian Chifu: Ostaticul e in stare buna. Suntem la finalul negocierilor

Analistii afirma ca "proba de viata" facuta publica de teroristi trebuie privita ca pe un semnal de finalizare a negocierilor pentru eliberarea romanului. Mai mult, acestia sunt de parere ca inregistrarea video data publicitatii sambata de gruparea terorista al-Mourabitoune nu ar fi prima trimisa autoritatilor, ci doar prima care ajunge in presa. Aveau o tehnica de interviu, se vedea clar ca nu sunt veniti de pe strada sa ne puna intrebari. Conform specialistilor, materialul a fost editat de catre teroristi, semn ca ceea ce a spus la un moment dat Ghergut nu a fost aprobat de rapitori.

acum 102 luni (31 Aug 2015)

Asocierea rapitorilor cu Statul Islamic ii ingrijoreaza cel mai mult pe cei care trebuie sa negocieze pentru viata romanului Iulian Ghergut, rapit in Burkina Faso. Analistii afirma ca "proba de viata" facuta publica de teroristi trebuie privita ca pe un semnal de finalizare a negocierilor pentru eliberarea romanului.

Mai mult, acestia sunt de parere ca inregistrarea video data publicitatii sambata de gruparea terorista al-Mourabitoune nu ar fi prima trimisa autoritatilor, ci doar prima care ajunge in presa. Tocmai de aceea mesajul nu spune ce vor exact rapitorii in schimbul eliberarii ostaticului roman.

Instrumentele negocierii

Marie-Jeanne Ion, unul dintre ziaristii romani rapiti in Irak, in 2005, a analizat, pentru "Adevarul", implicatiile acestui caz, facand si o comparatie cu situatia prin care a trecut ea impreuna cu Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Jurnalista afirma ca sunt anumite similaritati in ceea ce priveste modul de operare al rapitorilor.

"Primul contact a fost o inregistrare audio, la fel ca si in cazul romanului rapit in Burkina Faso. Rapitorii folosesc aceste inregistrari strict ca instrument de negociere, nu sunt destinate presei. Proba de viata in cazul nostru, tot o inregistrare video, s-a dat mai tarziu, cand negocierile erau destul de avansate", a explicat Marie-Jeanne Ion. Si-au creat un soi de societate subterana, bazata pe anumite : cine are mai multa influenta, cine comite mai multe atentate, cine are mai multi ostatici. Cei care ne-au interogat pe noi cred ca au lucrat in aparatul de securitate al statului, in regimul lui Saddam. Aveau o tehnica de interviu, se vedea clar ca nu sunt veniti de pe strada sa ne puna intrebari. Ne-au luat documentele la verificat, ne-au pus intrebari din pasapoarte, pentru ca ne banuiau ca suntem spioni. De aceea, Romania este obligata sa coopereze cu Franta pentru negocieri sau o eventuala localizare a ostaticului. Sunt mai multe canale de ne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro