Iulian Chifu: Nici Stalin nu a reusit, cu tot mecanismul represiv, sa stearga romanismul sau aspiratia spre unionism

Iulian Chifu: Nici Stalin nu a reusit, cu tot mecanismul represiv, sa stearga romanismul sau aspiratia spre unionism

FOTO libertv.md Tolerarea si apararea celuilalt pentru a-si exprima liber opiniile cu care nu suntem de acord (Lectia Ion Ratiu) Pasul doi la Chisinau este ca, dupa ce intelegi ca exista concetateni ai tai care doresc Unirea, sa tolerezi aceasta aspiratie, sa o respecti si sa discuti despre ea, acceptand ca e un fapt corect si ca e dreptul lor sa aiba aceasta aspiratie. Acceptam sau nu, unionismul e un curent organic, legat de insasi fiinta comuna a neamului romanesc, dat de identitatea de istorie, limba, cultura, de traiul comun si de impartirea deopotriva a necazurilor si bucuriilor, chiar daca vicisitudinile istoriei au apasat asupra Basarabiei mult mai mult decat asupra partii occidentale a Principatului Moldovei, care a reusit sa revina repede, alaturi de fratii munteni, la Romania Dodoloata. Decat sa construiasca un dusman imaginar, unionismul, despre care nu s-a decis inca daca e puternic si marele bau-bau al lumii si statului pe care-l conduce sau un curent nerelevant si marginal care antreneaza cateva mii de oameni, nu mai bine s-ar apuca de politici in favoarea cetatenilor Republicii Moldova? Decat sa construiasca un dusman imaginar, unionismul, despre care nu s-a decis inca daca e puternic si marele bau-bau al lumii si statului pe care-l conduce sau un curent nerelevant si marginal care antreneaza cateva mii de oameni, nu mai bine s-ar apuca de politici in favoarea cetatenilor Republicii Moldova?

acum 58 luni (6 Apr 2018)

>

Asta deoarece sarbatoarea s-a aflat in centrul unei dispute fantastice in privinta UNIONISMULUI, considerat ba panaceu pentru solutionarea marilor probleme ale statului din stanga Prutului - eventual fara chin, fara reforme si fara sacrificiu individual -, ba principala amenintare la adresa statalitatii Republica Moldova, daca e sa-l asculti pe presedintele Dodon. De aceea cred ca e util sa facem si noi o trecere in revista a fenomenului, a nivelului real si a impactului sau in Republica Moldova. Intelegerea: ce e unionismul si ce vrea el

Pentru a putea vorbi despre unionism, trebuie in primul rand sa intelegem ce inseamna el si ce reprezinta aspiratia unirii Republicii Moldova cu Romania. Intelegerea este primul pas spre orice evaluare si decizie si cred ca este hazardat ca, pe aceasta dimensiune, sa se puna vreodata problema formularii unei pozitii individuale sau politice de grup in raport cu unionismul fara acest pas obligatoriu.

A facut-o Igor Dodon atunci cand, la distanta de cateva zile, a declarat mai intai ca unionismul e cea mai mare amenintare la adresa statalitatii Republicii Moldova, Romania anuntandu-se drept principal dusman daca se pronunta pentru unire, pentru ca la cateva zile sa vorbeasca despre unionism ca despre "un butoi gol". Pai asta inseamna sa te grabesti, sa te hazardezi in declaratii bombastice, fara sa intelegi, sa gandesti si sa evaluezi mai intai. Nu inseamna ca ei pot sa raspunda si la capitolul modalitatilor in care s-ar realiza unirea tuturor romanilor, sau daca au cum sa determine aceasta unire sau macar sa convinga o majoritate a cetatenilor Republicii Moldova sa mearga pe acest drum. Nici nu conteaza, asa se creeaza idealul si viziunea de proiect, dincolo de calcule pragmatice reci si neinsufletite.

FOTO libertv.md Tolerarea si apararea celuilalt pentru a-si exprima liber opiniile cu care nu suntem de acord (Lectia Ion Ratiu)

Pasul doi la Chisinau este ca, dupa ce intelegi ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro