Iulian Chifu, despre un nou referendum in Republica Moldova: "Finalitatea este o actiune majora de comunicare politica in favoarea presedintelui prorus"

Iulian Chifu, despre un nou referendum in Republica Moldova:

Crea posibilitatea ca cel mai votat candidat intr-un tur sa fie presedinte de Consiliu Judetean sau primarul unui oras, chiar daca nu obtinea majoritatea, sa conduca judetul sau orasul, si-i dadea o postura mai importanta si mai solida politic decat deputatului sau senatorului, ales tot uninominal, dar, evident, cu un numar mai redus de voturi, pentru ca acoperea un colegiu mai mic decat un judet sau un oras mare. In plus, in cazul concret al PPDA, care pare a fi motorul si destinatarul initiativei, mesajul e si mai complicat, pentru ca arata scindarea recent formatei fragile aliante cu PAS si "alte partide", deoarece decizia la nivelul acestora era contrara referendumului, si la sfatul intelept al presedintelui PPE, Joseph Daul. Lansarea initiativei impotriva votului mixt nu face decat sa schimbe agenda, sa schimbe naratiunea predominanta, care se misca catre falia pro/anti-Oligarh, catre pretinsa "natiune civica moldoveneasca" In fine, si cel mai grav, initiativa lansata imediat dupa infrangerea PSRM si a lui Igor Dodon la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoaca are un rol in schimbarea de agenda comunicationala.

acum 31 luni (27 Nov 2017)

Intentia buna sau drumul bun nu fac o politica buna, asa cum o politica buna nu e una care arata bine in birou, dar e inaplicabila in realitate sau, odata aplicata, determina aberatii majore si efecte secundare nefaste.

De exemplu, in Romania, ideea votarii presedintilor Consiliilor Judetene direct, de catre toata populatia judetului, intr-un singur tur, a fost o politica buna la nivelul planificarii, la nivelul implementarii. Crea posibilitatea ca cel mai votat candidat intr-un tur sa fie presedinte de Consiliu Judetean sau primarul unui oras, chiar daca nu obtinea majoritatea, sa conduca judetul sau orasul, si-i dadea o postura mai importanta si mai solida politic decat deputatului sau senatorului, ales tot uninominal, dar, evident, cu un numar mai redus de voturi, pentru ca acoperea un colegiu mai mic decat un judet sau un oras mare. Insa finalitatea s-a dovedit a fi profund nefasta: s-au nascut sau s-au consacrat baronii locali, oamenii cu forta mai mare decat conducerea partidului, iar acestia au preluat partidele, mai ales cei din judetele care au castigat cele mai multe voturi pentru partid. Ghiciti ce, cele mai multe voturi se aduc din judetele cele mai sarace, cele mai putin dezvoltate, mai conformiste, mai ascultatoare, cele conduse discretionar, fara centre universitare, fara intelighentie, fara societate civila vie si activa, fara spirit critic. Societatea civila, sustinuta de un numar de partide politice - PCRM, PPDA, PN - au lansat ideea strangerii a 200.000 de semnaturi pentru un referendum care sa anuleze votul mixt. O initiativa civica cu fundament profund politic, relevanta ca exercitiu de coagulare politica si transpartinica. Ne mentinem opinia ca nu exista argumente legale solide care sa justifice o asemenea schimbare prin cifre, studii sociologice si precedente. Din contra, votul mixt si cel uninominal favorizeaza partidul de pe prima pozitie, PSRM in cazul de fata. In plan real, alegerea subliniaza o prezumtie de malversatiuni, util... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro