Iulian Chifu, despre naufragiul Siriei: Mai mica si cu Al Assad la putere sau mai mare si majoritar sunnita

Iulian Chifu, despre naufragiul Siriei: Mai mica si cu Al Assad la putere sau mai mare si majoritar sunnita

Vecini si rivali vechi, Ankara si Teheranul au aceleasi pozitionari cunoscute pe spatii terte si sunt tot mai greu de mentinut de catre Rusia la masa de unde a eliminat ONU, SUA si statele occidentale. Iar schimbul de replici a continuat cu purtatorul de cuvant al Ministerului turc al Afacerilor Externe, Huseyin Muftuoglu, care a replicat: "Este inacceptabil si de neinteles ca o tara - care nu ezita sa arunce in zonele de conflict inclusiv oamenii care se refugiaza pe teritoriul ei din cauza crizelor din regiune si care, totodata, este responsabila pentru instabilitatea si incordarea din regiune - sa lanseze acuzatii la adresa altora. Cat despre rivalitatea sectara sunniti-siiti, ea se manifesta pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu si are cateva puncte tip linii rosii in infruntarea in care s-a implicat Rusia de partea siitilor pro-iranieni - reprezentanti pe teren de Garzile Revolutiei Islamice iraniene si fortele speciale iraniene Pasadaranii, de militiile siite pro-iraniene din Irak, de allawitii regimului Bashar al Assad, si de Hezbollahul libanez pro-iranian. De partea cealalta, sunnitii - impartiti si ei ca optiuni intre monarhiile din Golf si cea hasemita iordaniana, respectiv statele republicane din jurul revolutionarei (si pe alocuri teroristei organizatii) Fratii Musulmanei si a organizatiilor de aceasta factura (Turcia, partial Egiptul si Emiratele Arabe Unite) - isi doresc un alt coridor strategic sunnit care trebuie sa uneasca Turcia de statele Golfului, sunnite, prin Siria. De aceea, Turcia a ocupat acea regiune din Siria pe lungimea de 100 km si in adancime, si in plus actiunea blocheaza si militiile kurde la Est de Eufrat, pentru a interzice un continuum kurd la frontiera sa sudica. De altfel, la 30 de zile de la instalarea in functia de Secretar al Apararii, James Mattis a propus proiectul de combatere a Daesh-ISIS care consta, in format conservator, in accelerarea tacticilor actuale si a abordarilor curente. Rezultatul marcheaza abordarea directa si frontala de catre SUA a posturii anti-Assad, nemultumirea fata de o evolutie care sa fie gestionata de Rusia in Siria si crearea unui statut care sa marcheze lipsa posibilitatii de rezolvare a pacii, fie si de moment, fara implicarea directa a SUA pe teren.

acum 87 luni (7 Mar 2017)

>

Restul Siriei e in evolutie, cu o disputa turco-kurda surda si care ameninta sa rabufneasca direct in cazul unui atac kurd asupra Raqqa, dar oricum e treaba americanilor sa se descurce. Formulele alternative de pace - procesul Astana si Geneva - anuntau o tolerare din partea Turciei, a SUA si chiar a unei parti a opozitiei siriene a lui Al Assad la masa. In plus, a inceput sa se manifeste tot mai pregnant Statele Unite sub administratia Trump, care au nevoie de o victorie de palmares si de pozitionare, pana la prima intalnire directa cu Putin.

E motivul pentru care s-au precizat deja noi spatii de lupta, la ONU, in consiliul de Securitate, unde a fost reluata tema utilizarii armelor chimice de catre regim, dupa intelegerea ruso-americana din 2013 si dupa predarea armelor chimice. Rezultatul a fost o rezolutie care marca incalcarea angajamentelor de catre Al Assad si reluarea subiectului de la momentul originar al atacului american asupra regimului, rezolutie blocata de Rusia prin al saptelea veto in favoarea pupilului sau. Cu o Sirie allawita ce poate fi tinta si o Rusia constransa fie sa propuna un compromis cat un pas in spate (si fara a obtine ceva in Ucraina), fie sa asiste pasiva si fara reactie la pedepsirea regimului, raportul de forte din teren se poate schimba, iar garantiile privind controlul Siriei utile ar putea fi tulburate puternic.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA Ruptura turco-iraniana: Ankara acuza Teheranul de nationalism persan si sectarism

Turcia si Iranul au intrat in zodia confruntarii, chiar daca sunt implicate, alaturi de Rusia, in formatul pacii separate din Siria. Vecini si rivali vechi, Ankara si Teheranul au aceleasi pozitionari cunoscute pe spatii terte si sunt tot mai greu de mentinut de catre Rusia la masa de unde a eliminat ONU, SUA si statele occidentale. Deja abordarile sunt tot mai clare si divergente, iar confruntarile din teren ameninta sa se repercuteze asupra relatiilor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro