Iubirea "vampirica" ascunde o tulburare dependenta. De ce unii oameni nu pot trai fara atentia si sprijinul unui partener

Iubirea

Cand vorbim de dependenta in iubire, vorbim despre persoane care "se hranesc" cu atentia acordata de partener, fara de care nu pot concepe o relatie. "Persoana cu aceasta tulburare nu este caracterizata doar de nevoia acerba de ocrotire, ci mai mult, dezvolta o puternica tendinta de atasament fata de persoana care-i accepta atasamentul, iar cand relatia de dependenta nu mai poate continua, din varii motive, cauta o alta persoana care poata sa-i satisfaca nevoia de afectiune.

acum 53 luni (3 May 2016)

Cand vorbim de dependenta in iubire, vorbim despre persoane care "se hranesc" cu atentia acordata de partener, fara de care nu pot concepe o relatie. Acesti oameni au o nevoie continua de afectiune si validare din partea celuilat. Cel mai adesea, dependenta de partener, pe care-l asalteaza pentru a-i castiga afectiunea si pentru care este gata sa sacrifice totul, este stans legata de lipsa increderii de sine.

"Teama uriasa de abandon pe care o au aceste persoane vine din convingerea ca nu pot avea singure gija de ele, ca nu pot actiona din proprie intiativa", explica pentru "Adevarul", psihologul Ionut Ghiugan.

Din punct de vedere psihologic, se considera ca acesti oameni sufera de tulburare dependenta. Ei au nevoie permanenta de aprobare si validare din partea persoanei investite, din punct de vedere afectiv, iar cand aceasta aprobare dispare, persoana traieste o stare de nefericire si se simte invalidata. Persoana dependenta investeste energie, timp, dar si multe alte resurse pentru a se pune total in slujba partenerului caruia ii ofera dovezi de fidelitate incontestabile", mai spune cunoscutul psiholog. Mereu in cautarea suportului si afectiunii Pentru obtinerea suportului si aprobarii de la potentialul partener pe care-l vede capabil sa-i ofere afectiune si de la care asteapta sa le incarce cu iubire, persoana dependenta este dispusa sa faca o serie de sacrificii. "Persoana cu aceasta tulburare nu este caracterizata doar de nevoia acerba de ocrotire, ci mai mult, dezvolta o puternica tendinta de atasament fata de persoana care-i accepta atasamentul, iar cand relatia de dependenta nu mai poate continua, din varii motive, cauta o alta persoana care poata sa-i satisfaca nevoia de afectiune. Frica uriasa ca ar putea fi abandonate face ca aceste persoane sa fie foarte permisive si tolerante chiar si cand partenerul manifesta un comportamentul dur, agresiv, tiranic, cand este alcoolic sau infidel. Isi canalizeaza toate energiile afectiv-emotionale in relat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro