Iubirea sfasietoare a lui Cioran, la 70 de ani, pentru tanara Friedgard Thoma: "As vrea sa evadez cu dumneavoastra intr-o insula parasita si sa plang toata ziua"
In 1981, la 70 de ani, filosoful avea o relatie de cateva decenii bune cu Simone Boue, femeia cu care locuia la Paris. In scrisoare trimisa catre tanara de 35 de ani, Cioran ii ataseaza si numarul de telefon. "M-am gandit in fiecare secunda la dumneavoastra si nu ma pot gandi la nimic altceva" Cioran s-a indragostit nebuneste de tanara si relatia s-a transformat in una pasionala. "Nu numai Cioran, dar si eu tremuram la gindul intilnirii mele cu Simone si daca ne vom simti atrase una de alta o priveam pe Simone dupa ce ne-am imbratisat cu totii: o femeie foarte frumoasa, bronzata, inalta, la vreo saizeci de ani, eleganta, cu ochi caprui foarte calzi.
"Blestemul sau indispensabil", asa a numit-o Emil Cioran pe femeia de care s-a indragostit in amurgul vietii. In 1981, la 70 de ani, filosoful avea o relatie de cateva decenii bune cu Simone Boue, femeia cu care locuia la Paris. Friedgard Thoma avea 35 de ani, era doctoranda in filosofie si avea un copil. Tanara a fost fascinata de scrierile lui Cioran, inca din 1979, cand i-a descoperit opera. (...) M-am hotarat curand sa-i trimit la editura o scrisoare acestui Cioran, despre a carui viata nu aveam habar", avea sa scrie Friedgard Thoma in cartea "Pentru nimic in lume", in care a povestit relatia cu filosoful. Friedgard, care locuia la Koln si pregatea o teza in filosofie, ii scrie si ii multumeste filosofului pentru tot ceea ce i-a oferit prin cartile sale. Cioran ii raspune: "Draga Doamna Schulte-Thoma, Cele mai bune multumiri pentru scrisoarea Dumneavoastra prietenoasa si - oare mi-e ingaduit sa spun? In scrisoare trimisa catre tanara de 35 de ani, Cioran ii ataseaza si numarul de telefon. Asa a inceput intre cei doi o lunga relatia epistolara care a condus la "o indragosteala din vorbe" , cum avea sa marturiseasca Friedgard mai tarziu. Intalnirea a fost povestita si descrisa de Friedgard in cartea "Pentru nimic in lume", scrisa dupa moartea filosofului. "La intrarea hotelului, a sosit in zbor un barbat fragil, cu un ciuf de par cenusiu si ochi de aceeasi culoare, parca picat din luna, dar eu l-am reperat imediat. In ce ma priveste m-am facut foarte frumoasa: Mi-am pus o rochie neagra nu prea scurta si deasupra un pardesiu de culoare deschisa. Cioran, care nu parea impresionat de infatisarea mea, mi-a aratat imediat o casa vizavi de hotel, in care o prietena de-a lui isi luase candva viata, incident pe care il numea tragic", a povestit Friedgard despre momentul primei intalniri. "Cat de mult am vorbit, nu-mi amintesc, cel putin pana la miezul noptii. Nu mi-a ramas in amintire decat faptul ca m-a sunat atat de devreme", a mai scris Friedgard.
"M-am gandit i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro