Iubirea ca un drog. Cum recunosti relatia cu un dependent emotional - sfaturile psihologului

Iubirea ca un drog. Cum recunosti relatia cu un dependent emotional - sfaturile psihologului

"Asa cum exista dependentele de substante, calculator si jocuri de sansa, tot asa exista si dependente de parteneri. "De obicei, astfel de cupluri sunt formate dintr-un sadic si un masochist, un agresor si o victima, uneori facand schimb de roluri, insa ambii sunt dependenti. Persoana dependenta daruieste totul, chiar si pe sine, este omniprezenta, considera ca totul se face doar impreuna, ca ea si partenerul sunt la fel, nu exista unul fara celalalt si ca suferinta este ceea ce ii uneste pe oameni. Cum se deosebeste dependenta de iubire Ce te faci cand esti prins intr-o relatie de acest gen, care nu te construieste, nu te dezvolta, nu te inalta, ci doar te seaca de energie, de pofta de a celebra viata si de bucuria de a trai alaturi de persoana iubita?

acum 90 luni (25 Jul 2015)

Cum functioneaza iubirea intr-un cuplu in care unul este vesnic chinuit, iar celalalt este "ocrotitor", "patimasul" sau "suferindul"? Decat ca el este cel care face si rau, si bine celuilalt. Unde incape suferinta intr-un cuplu in care partenerii se bucura de norocul de a fi impreuna? Ii vedem la televizor, ii intalnim in viata reala si ne miram intruna cum de stau impreuna daca tot se chinuie reciproc si in parte.

"Asa cum exista dependentele de substante, calculator si jocuri de sansa, tot asa exista si dependente de parteneri. Se vorbeste mult despre dependentele legate de un obiect, pentru ca este poate mai usor sa aratam cu degetul spre ceva concret, insa dependenta exista si se naste in interior - in ganduri, idei, asteptari, dorinte, emotii si frica neconforme cu realitatea", arata psihologul Elena Ranga din Constanta. Aparitia providentiala a unei persoane care farmeca total, pornind de la un individ pana la un anturaj intreg, convingand pana si apropiatii ca este alegerea ideala pentru cel drag. Psihologul s-a pus de nenumarate ori in pielea celor care au trecut printr-o astfel de situatie.

"Gasim o persoana care ne place de la prima vedere si in prezenta careia totul pare perfect, expresia a tot ce ne-am dorit vreodata... Parca gandim si simtim la fel, ne intelegem din priviri si ne simtim chiar si cand nu suntem impreuna... Fiecare dintre ei se plange de celalalt ca nu ii ofera destul, dar in acelasi timp spune ca nu poate renunta la aceasta relatie pentru ca nu isi poate imagina viata fara celalalt", spune Elena Ranga. Cat de sanatos este sa continui o relatie care nici nu te lasa sa mori, dar nu te lasa nici sa traiesti? "Viata pe care o impart ei este , in care certurile, reprosurile, jignirile, violenta verbala si fizica sunt indulcite de momente de sinceritate profunda despre iubirea ce si-o poarta. Acel este cel care face diferenta intre o relatie disfunctionala si una de dependenta", este ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro