"Iti dau una de auzi cainii in Giurgiu" - de unde vine expresia si ce legatura are cu bucurestenii

O explicatia mult mai plauzibila si acceptata de mai multi autori este aceea ca turmele de oi erau scoase din tara de turci tocmai pe la Giurgiu. O alta explicatie, dar pentru care nu s-au gasit dovezi este ca denumirea de Giurgiu nu s-ar referi la orasul de astazi, ci la un munte cu acest nume, un munte cu un ecou extraordinar. De aceea se pune ca "Iti dau o plama de auzi cainii in Giurgiu", un fel de analogie intre ecou si tiuitul din urechi.

acum 67 luni (6 Mar 2015)

Expresia se refera se pare la "bataia pe care Jupan Dumitrache ar fi dat-o ": "Sa fi fost el aici sa ma fiarba asa, ca-i sarea ochilarii din ochi si giubenul din cap de auzea cainii in Giurgiu". Se spune ca bataia primita l-ar fi facut pe acesta sa tipe asa de tare, incat l-ar fi auzit nu numai oamenii, ci si cainii, chiar din alt oras. O alta explicatie este aceea sa bataie a fost atat de puternica incat bietul "bagabond" a tipat de s-a auzit pana la Giurgiu, scrie portalul limbaromana.md. Expresia este inca destul de des folosita in sudul tarii, dar acum este mai mult o sintagma de amenintare. "Iti dau una de auzi cainii in Giurgiu" a devenit un fel de a spune cuiva sa-si bage mintile in cap, sa isi vada de treaba. Potrivit ultimelor analize expresia "auzi cainii in Giurgiu" ar fi folosita in cazul persoanelor care au un auz extrem de fin si pot percepe sunete pe care majoritatea oamenilor nici macar nu le disting. Expresia este considerata si una poetica si mai semnifica si faptul ca o persoana a auzit ceva iesit din comun, ceva uimitor.

De ce tocmai Giurgiu

Daca multi autori certifica expresia ca fiind una munteneasca, altii sustin caeste chiar din Bucuresti. Astfel expresia "a auzi cainii in Giurgiu", se poate referi si la planurile pe care le puteau la cale turnii si pe care romanii incercau sa le zadarniceasca.

O explicatia mult mai plauzibila si acceptata de mai multi autori este aceea ca turmele de oi erau scoase din tara de turci tocmai pe la Giurgiu.

In ultimii ani expresia a ajuns si subiect de bancuri facandu-se aluzie ca Giurgiu arata ca un oras parasit in care nu se mai intampla nimic. Astfel se explica de ce latra atat de mult cainii tocmai la Giurgiu.

O alta explicatie, dar pentru care nu s-au gasit dovezi este ca denumirea de Giurgiu nu s-ar referi la orasul de astazi, ci la un munte cu acest nume, un munte cu un ecou extraordinar. De aceea se pune ca "Iti dau o plama de auzi cainii in Giurgiu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro