ITALEXIT. Roma vrea schimbarea regulilor UE

Numarul de senatori va trece de la 315 la 100 si nu vor mai fi alesi prin vot universal, ci desemnati de consiliile regionale si cinci dintre ei numiti de presedintele Republicii. In spatele referendumului se joaca un "Italexit" si DBRS, a patra agentie financiara din lume, a plasat peninsula sub supraveghere si ameninta sa o declasifice din cauza riscurilor de instabilitate politica legata de referendumul constitutional.

acum 94 luni (15 Aug 2016)

Italienii se vor pronunta prin referendum asupra unui proiect de reforma constitutionala, dar in spatele acestui scrutin se joaca mentinerea sau nu a Italiei in Uniunea Europeana.

Constitutia italiana va suferi modificari - Curtea de Casatie a validat organizarea in toamna a unui referendum asupra modificarii textului care este neschimbat de la promulgarea sa in 1948. O consultare capitala pentru premierul Matteo Renzi, care si-a legat destinul politic de reusita "DA"-ului, in timp ce Europa este deja ingrijorata de un eventual succes al "NU"-ului care ar plonja Italia in haos. Numarul de senatori va trece de la 315 la 100 si nu vor mai fi alesi prin vot universal, ci desemnati de consiliile regionale si cinci dintre ei numiti de presedintele Republicii. Puterile senatorilor vor fi limitate - nu vor mai vota decat legile regionale sau comunale si nu vor mai vota pentru increderea in guvern. Noua Constitutie prevede si abolirea provinciilor in care personalul va fi absorbit de alte administratii. Si unele competente, ca transporturile, infrastructurile sau energia, care au fost decentralizate, se vor reintoarce la guvernul national. Un mecanism care ingreuna si incetinea munca Legislativului atunci cand nu facea tara neguvernabila. Practic, din cauza modurilor de scrutin diferite, dupa 1996 toti parlamentarii au avut majoritati diferite in Senat si in Camera deputatilor. Abolirea provinciilor va face economii si redefinirea competentelor va evita "miile de agende administrative" care conduceau adesea la conflicte intre regiuni si Guvernul central.

Potrivit cotidianului Corriere della Sera, Matteo Renzi sustine ca vrea sa doteze Italia cu un guvern puternic, modern si eficace. Fara o contra-putere a unui adevarat Senat ales, seful partidului care va obtine 37% din voturi va avea atat majoritatea in Parlament, dar si puterea de a alege presedintele Italiei si membrii Curtii Constitutionale. O prezidentializare care infricoseaza multi, intr-o tara marc... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro