Istoriile lui Alex Stefanescu: Petru Popescu si Zoia Ceausescu

Istoriile lui Alex Stefanescu: Petru Popescu si Zoia Ceausescu

> In 1971, aveam 24 de ani si eram redactor la revista "Tomis" din Constanta (unde ajunsesem recomandat de Nicolae Manolescu). Intr-o buna zi din prima parte a acelui an, inainte de lansarea funestelor "Teze din iulie" ale lui Nicolae Ceausescu, tanarul si faimosul scriitor din Bucuresti a venit la Constanta si a vizitat si redactia noastra.Toti cei prezenti (Al. Asa se explica de ce in 2009, cand s-a lansat romanul Supleantul la Libraria "Diverta" de pe b-dul Magheru din Bucuresti, Petru Popescu (cu care dupa 1989 m-am si imprietenit) m-a rugat sa fiu si eu prezent.

acum 66 luni (3 Apr 2015)

>

In 1971, aveam 24 de ani si eram redactor la revista "Tomis" din Constanta (unde ajunsesem recomandat de Nicolae Manolescu). Desi avea cu numai trei ani mai mult ca mine, Petru Popescu era deja o vedeta a lumii literare (dupa ce publicase, in 1969, romanul Prins, care devenise repede un best-seller si ii cucerise si pe critici).

Intr-o buna zi din prima parte a acelui an, inainte de lansarea funestelor "Teze din iulie" ale lui Nicolae Ceausescu, tanarul si faimosul scriitor din Bucuresti a venit la Constanta si a vizitat si redactia noastra.Toti cei prezenti (Al. Petru Popescu era zvelt si dezinvolt, stralucea de inteligenta si vorbea cu toata lumea cu "tu", ca un american.

L-am rugat sa participe la o ancheta a revistei "Tomis" pe tema relatiei dintre proza si realitatea imediata.

- Dati-mi o masina de scris! In jur se vorbea, veneau si plecau colaboratori, dar el tacanea la masina netulburat, oprindu-se pentru cate o clipa inainte de a incepe un nou paragraf.

Desen de LINU Love story cu fiica dictatorului

Anii au trecut. Se zvonea ca Zoia Ceausescu, emancipata fiica a lui Nicolae Ceausescu, s-ar fi indragostit de tanarul scriitor. Apoi s-a raspandit vestea ca Petru Popescu "a fugit" din Romania, ceea ce in scurta vreme s-a si confirmat, cartile lui fiind interzise. In Statele Unite a scris carti bune care s-au vandut bine, a facut numeroase scenarii pentru filme, la Hollywod, si-a cumparat si o vila la Beverly Hills, cartierul artistilor de succes, iar dupa 1989, nemaifiind interzis in tara de origine, a reinceput sa publice carti in Romania, cea mai spectaculoasa aparitie din aceasta categorie fiind romanul Supleantul. In paginile lui este reconstituita povestea de dragoste, reala, dintre Petru Popescu si Zoia Ceausescu, de la inceputul anilor '70. Dragostea si electricitatea puterii

Ma numar printre cei care l-au convins pe Petru Popescu sa povesteasca in scris periculoasa idila polit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro