Istorie ascunsa: trei romani au fost la un pas sa-l asasineze pe Ceausescu in 1983. "Daca as avea ce-mi trebuie l-as termina"
"Tara are nevoie de oameni ca tine" Pe Viorel Roventu, un sofer de Raba de 16 tone de pe santierul Isalnita, l-a cunoscut in 1981, in parcul Romanescu din Craiova. De la stanga: Alexandru Mihalcea, Viorel Roventu, Marian Moise Sursa arhiva Marian Moise De la stanga: Marian Moise, Viorel Roventu, Alexandru Mihalcea Sursa arhiva Marian Moise De la stanga: Marian Moise, Nicolae Margineanu, Ioan Rosca, Viorel Roventu, Alexandru Mihalcea Sursa arhiva Marian Moise Pe aceeasi tema: Cum arata viata noastra in comunism: inchisori, lagare de munca, alimente pe cartela, pionieri si primul Abecedar FOTO Artificiul prin care Dobrogea a ajuns pioniera colectivizarii din Romania.
In septembrie 1983, autoritatile comuniste erau puse pe jar de o spargere petrecuta intr-o comuna din Oltenia. Aici, la Osica de Sus, o asezare aflata intre Slatina si Caracal, la 52 kilometri de Scornicesti, cineva intrase peste noapte in postul de militie si furase armament. Cativa romani pusesera insa la cale planul de a scapa natiunea de Ceausescu. Condamnat la 25 ani de inchisoare, profesorul Raul Volcinschi a dovedit ca vointa sa este neinfranta, si dupa eliberarea detinutilor politici din 1964.
"Tara are nevoie de oameni ca tine"
Pe Viorel Roventu, un sofer de Raba de 16 tone de pe santierul Isalnita, l-a cunoscut in 1981, in parcul Romanescu din Craiova.
Dupa o tatonare indelungata, in care fiecare s-a convins ca celalalt nu este o iscoada a Securitatii, Roventu a fost introdus in cercul de complotisti care urmarea lichidarea lui Nicolae Ceausescu. Complici erau Tudor Bugnariu (primul primar al Clujului dupa 23 August 1944, fost decan la Filosofie) si Mircea Stoica (seful catedrei de Drept de la ASE), care considerau ca suprimarea lui Ceausescu este singura cale de salvare a tarii.
Viorel Roventu (foto dreapta, sursa arhiva Marian Moise) si-a adus in club doi prieteni de incredere, Petrica Nastase si Nicolae Stanciu.
Cum in toamna lui 1983, Ceausescu se pregatea de vizitele de lucru pentru constatarea productiilor-record din agricultura, conspirationistii au decis ca e timpul sa actioneze. Locul asasinatului fusese ales: o curba dubla de pe traseul prezidential, de unde tragatorul si ajutoarele sale puteau sa se faca nevazuti.
In noaptea de 8 spre 9 septembrie 1083, Roventu si Nastase au spart postul de militie din Osica de Sus, declansand alarma autoritatilor.
Dupa o urmarire ca-n filme care s-a intins pe mai multe judete din sudul tarii, cei doi au fost prinsi abia la finele lui septembrie, langa Constanta, la ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro