Istoricul Manuel Stanescu: Spaima plecarii la oaste

Istoricul Manuel Stanescu: Spaima plecarii la oaste

> De altfel, nici nu e de mirare. Unul dintre bunicii mei, ofiter si veteran de razboi (absolvent al scolii de artilerie din Timisoara, promotia 1937) imi povestea sa mama lui, cand a plecat pe front in 1941, i-a spus doar atat: e datoria ta.

acum 97 luni (15 Feb 2015)

>

De altfel, nici nu e de mirare. Oricum spirit individualist (sa invocam determinismul istoric, desi discutia e ceva mai complexa), romanul a fost educat in ultimii 20 de ani sa aprecieze indivizii, nu comunitatile. Ideea de "oaste a norodului" a apus de mult. Pierdut intre internet, facebook, fast food si 50 shades of grey, tanarul din ziua de azi se uita la tine ca la un nebun daca il chemi la oaste. Ne-a cam "aranjat", in sensul in care e posibil sa nu fii nevoit sa pleci nicaieri la razboi.

In realitate, societatea pe care ne chinuim sa o construim dupa 1990 e foarte fragila. Dreptatea e de partea noastra, se credea. Astazi, avem impresia ca NATO, Uniunea Europeana, aliantele, toate vin de la sine. Sunt eterne, ne pazesc de rau. Dar daca, doamne fereste, situatia se va rasturna ca in 1940, tara se va prabusi ca un castel din carti de joc.

Pentru ca o natiune e puternica in primul rand in inima. Daca acolo nu exista, e doar fum. Sa speram ca nu vom fi pusi la incercare. Unul dintre bunicii mei, ofiter si veteran de razboi (absolvent al scolii de artilerie din Timisoara, promotia 1937) imi povestea sa mama lui, cand a plecat pe front in 1941, i-a spus doar atat: e datoria ta. De roman si de soldat. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro