Istoricul Kemal Karpat: "Rusia poate face orice, dar Apusul are parghia economica pentru a o sanctiona"
Aflat in Romania pentru scurt timp, politologul tatar nascut langa Babadag si plecat din tara de la varsta de 18 ani, a discutat despre soarta tragica a poporului sau strabun, dar si despre ambitiile Rusiei de redobandire a teritoriilor sovietice. Crimeea naste revolta la Constanta O miscare de strada fara precedent a fost organizata la Constanta de comunitatea tatara, care a protestat la adresa Rusiei. In 1967 devine profesor la Universitatea Wisconsin, de unde a iesit la pensie, in 2003, la varsta de 80 de ani si cu titlul academic de "distinguished professor". Mars al tacerii si protest la Consulatul Rus de la Constanta Fascinanta istorie a turcilor si tatarilor din Romania: de la stapanii Dobrogei otomane la supusii unei tari ortodoxe Istoricul Tasin Gemil, primul ambasador musulman al Romaniei: "Atentatele vor continua.
Aflat in Romania pentru scurt timp, politologul tatar nascut langa Babadag si plecat din tara de la varsta de 18 ani, a discutat despre soarta tragica a poporului sau strabun, dar si despre ambitiile Rusiei de redobandire a teritoriilor sovietice.
"Ce s-a intamplat in Crimeea este o tragedie colosala, umana si politica. In surghiunul de la 18 mai 1944 din Asia Centrala, jumatate au murit pe drum. Au o politica imperialista de la Ivan al IV-lea (cel Groaznic - n.r), cand pune rusul piciorul pe un pamant, zice ca a fost aici de 1.000 ani. Pentru Romania mai putin, pentru ca este membra NATO, si daca NATO permite Rusiei sa ocupe un stat NATO, atunci tot NATO se prabuseste. E greu de tot, pentru ca cele 3 state din Caucaz si cele 4 tari din Asia Centrala au populatie majoritar musulmana, o civilizatie veche de tot. Sovieticii, adica rusii, au facut tot posibilul ca sa-i instraineze de istoria si cultura lor. Aceste tari mai au nevoie de 20-25 ani pentru intarirea temeliilor politice si militare.
Karpat arata ca Rusia are totusi putine sanse sa refaca URSS, interesul major fiind sa aiba iesire la Marea Mediterana si apoi la Oceanul Indian, pentru un statutul de superputere mondiala. "Rusia poate fi sanctionata de Apus, care ii cumpara gazul, petrolul. Daca nu ar mai avea piata din Apus, Rusia nu ar mai avea bani", socoteste istoricul. Rusia are cele mai mari baze militare in Armenia, una dintre cele mai puternice fiind chiar la 10-15 km de granita cu Turcia. Planul lor vechi este sa dea lovitura Turciei, sa mearga jos pana la Marea Mediterana si apoi pana la Oceanul Indian. Dar cu turcii, rusii au de furca", conchide istoricul Kemal Karpat.
Crimeea naste revolta la Constanta
O miscare de strada fara precedent a fost organizata la Constanta de comunitatea tatara, care a protestat la adresa Rusiei. Cauza manifestatiei a fost comemorarea datei de 18 mai 1944, considerata ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro