Istoricul care a studiat copilaria lui Miky, viitorul Rege Mihai al Romaniei: "A fost muscat de un caine turbat"

Istoricul care a studiat copilaria lui Miky, viitorul Rege Mihai al Romaniei:

La Foisor, regina Maria eliberata de tensiunea si complicatiile primei nasteri a principesei Elena, incantata de nasterea primului nepot a oferit personalului castelului un mic dejun la care au participat cei mai importanti ofiteri ai printului Carol si grupul de dadace. Ca de obicei, chiar in familia regala a existat o stare de nervozitate generata de starea si adaptarea tinerei mame - era primul ei copil - si a personalului de ingrijire, la noua situatie, dar treptat lucrurile au intrat in normalitate. Primea, in asemenea momente, daruri: o sepculita de la regina Maria, un pui de cocker, pentru ca ii placeau cainii, doua icoane de la Nicolae Iorga, o masinuta, etc. Istoricul Traian Lazar, autorul volumului "Jurnalul Regelui Mihai I de Romania" FOTO Dana Mihai Cum a fost copilaria principelui pana la varsta de 5 ani si 8 luni cand a fost proclamat rege. Ca si alti copii a avut accidente si boli ale copilariei: a fost muscat de un caine turbat, s-a imbolnavit de scarlatina pe cand se afla in Franta si a petrecut perioada de carantina la Nisa. Mihai a asistat la diverse ceremonii, ce impuneau prezenta familiei regale, cum a fost parada prilejuita de vizita printului Naruhito al Japoniei (1924) ori la festivitatile sarbatoririi a 50 de ani de la cucerirea Independentei de stat. Mihai a reprezentat institutia monarhica prin prezenta la festivitati precum Ziua Eroilor, la sarbatorirea Zilei de 9 Mai, intruniri ale Tinerimii Romane, vizite la institutii si unitati militare, vizionarea unor spectacole de teatru si film, etc. Pregatirea lui Mihai ca viitor rege, a constat si in asistenta la unele actiuni de politica interna si externa, alaturi de Carol al II-lea, acordandu-i-se alteori libertatea de actiune si chiar conducerea.

acum 36 luni (12 Dec 2017)

Lazar, autorul volumului "Jurnalul Regelui Mihai I de Romania" reconstituit dupa acte si documente contemporane, vol I, 1921-1940, Casa Editoriala Demiurg, Iasi, aparut in 2011, vorbeste, intr-un interviu pentru "Adevarul" despre primii ani din viata viitorului rege Mihai.

Adevarul: Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la Sinaia, iar venirea sa pe lunea nu a fost una tocmai usoara pentru mama sa, Elena, copilul nascandu-se prematur. Se stie chiar ca au fost carcotasi care nu au vazut cu ochi buni faptul ca fiul Regelui Carol al II-lea si al principesei Elena a fost conceput in perioada de dinaintea casatoriei. Vorbiti-ne putin despre atmosfera de la Castelul Peles din primele zile de dupa nasterea viitorului Rege al Romaniei, dar si cum a fost facut anuntul oficial ca a venit pe lume mostenitorul tronului si ce a consemnat presa vremii.

Traian D Lazar: Regina Maria in "Insemnarile zilnice" a povestit cum a decurs nasterea lui Mihai, fiul printului mostenitor Carol si al sotiei sale, Elena, principesa Greciei. In ziua de 25 octombrie 1921, principesa Elena se afla in castelul Foisor de la Sinaia, asistata de medicul grec Louros. Spre seara, pe la ora 19, regina Maria insotita de Carol a mers sa o vada si a gasit-o cu dureri mari si foarte nelinistita. S-a administrat principesei Elena cloroform, iar copilul a fost scos pur si simplu, la ora 19,30.

Casatoria lui Carol cu Elena avusese loc la 10 martie 1921, deci Mihai s-a nascut la 7 luni si 15 zile. Se pare ca el a fost conceput in februarie 1921, cand principesa Elena venise la Sinaia pentru a asista la celebrarea casatoriei fratelui ei, George, cu sora lui Carol, Elisabeta, ceea ce ar justifica aprecierea reginei Maria ca Mihai a venit pe lume "cam cu o luna mai devreme". Exista si zvonul rautacios ca Mihai era fructul dragostei principesei Elena cu Constantin Manos comandantul trupelor de garda ale Curtii Regale a Greciei.

Venirea pe lume a printului Mihai a fost an... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro