Istoricul britanic declarat persona non grata de Ceausescu: "Actiunile Regelui Mihai au permis respingerea fortelor germane si maghiare din Romania"

Istoricul britanic declarat persona non grata de Ceausescu:

1940-1944 (Humanitas, 2008) Adevarul: Pe 23 august 1944, Regele Mihai I a decis demiterea si arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul Romaniei si "Conducatorul Statului", a dispus incetarea imediata a colaborarii Romaniei cu Puterile Axei si inceperea tratativelor de armistitiu cu Aliatii si de colaborare militara cu Uniunea Sovietica. Stalin a folosit Armistitiul semnat la Moscova pe 12 septembrie 1944 intre Romania pe de o parte, si Marea Britanie, S.U.A, si Uniunea Sovietica pe de alta parte, pentru a submina efectele loviturii de la 23 august, lovitura ce ameninta sa il lase fara influenta in problemele Romaniei.

acum 40 luni (10 Dec 2017)

Profesor specializat in studii est-europene la Universitatea Georgetown din Washington (din 2011) si profesor emerit la University of London (1969-2011), Dennis Deletant a scris mai multe carti despre istoria romanilor, inclusiv o carte despre Ion Antonescu, intitulata "Aliatul uitat al lui Hitler".

Primul contact cu Romania l-a avut in 1965, cand a urmat cursurile scolii de vara de la Sinaia, cursuri organizate de Universitatea Bucuresti. A studiat in Romania in cadrul unei burse postuniversitare acordate de British Council in 1969 si a vizitat apoi frecvent tara noastra pana in 1988, cand a fost declarat persona non grata ca urmare a comentariilor nefavorabile la adresa regimului Ceausescu facute in presa britanica. Specialist in istoria contemporana a Romaniei, Dennis Deletant a fost decorat anul trecut de catre presedintele Iohannis cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in rang de Ofiter pentru promovarea istoriei si limbii romane.

Iata si cartile scrise de Dennis Deletant despre Romania: Teroarea comunista in Romania. 1940-1944 (Humanitas, 2008)

Adevarul: Pe 23 august 1944, Regele Mihai I a decis demiterea si arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul Romaniei si "Conducatorul Statului", a dispus incetarea imediata a colaborarii Romaniei cu Puterile Axei si inceperea tratativelor de armistitiu cu Aliatii si de colaborare militara cu Uniunea Sovietica. Istoricii spun ca aceasta actiune a Regelui Mihai a scurtat Al Doilea Razboi Mondial cu mai multe luni, salvand in acelasi timp zeci de mii de vieti. Modul in care a orchestrat lovitura de la 23 august 1944 si evenimentele ce au urmat au fost acte de mare curaj - avea doar 22 de ani atunci - si i-au asigurat un loc in randurile liderilor romani ale caror nume sunt, in opinia majoritatii istoricilor, un credit pentru natiune. Antonescu, constient de fragilitatea integritatii teritoriale a Romaniei in fata inaintarii trupelor sovietice in vara ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro