ISTORIC Noul virus al gripei aviare nu a fost inca izolat in Europa. Cum a pornit epidemia din Romania in anul 2005

ISTORIC Noul virus al gripei aviare nu a fost inca izolat in Europa. Cum a pornit epidemia din Romania in anul 2005

"Am fost informati de saptamana trecuta de evolutia unor focare gripa aviara in Germania, Olanda si Marea Britanie si am dispus intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a pasarilor precum si a controalelor privind aplicarea cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari", a continuat oficialul. Astfel, din Germania au venit 58 de transporturi de pasari, respectiv 38 transporturi cu 1.951.813 gaini si 20 transporturi cu 207.310 pui de curca, din Olanda -- un transport de pasari cu 120.060 gaini, iar din Anglia, tot un transport de pasari cu 7.904 gaini.

acum 113 luni (20 Nov 2014)

"Autoritatile stiu ca sunt probleme si ca virusul a imbolnavit aproape 200 de persoane in China", a precizat Olsavszki, adaugand ca tara noastra ar putea sa puna in aplicare masurile luate in 2005, cand a fost epidemie de gripa aviara in Romania, dar nu a fost inregistrat niciun deces. La noi, a fost adusa de animalele salbatice. "Intai au fost observate in Delta Dunarii lebede salbatice moarte si au existat acolo cateva focare de infectie. S-a intrat masiv in ferme, au fost izolate, s-au ridicat pasarile iar stapanii au fost recompensati baneste pentru pierderile lor", a mai spus reprezentantul OMS in Romania.

Acesta sustine ca la nivelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu s-a stabilit clar daca ideea de plasament in carantina este cea mai buna. "Rezultatul, la vremea respectiva, a fost ca nu am avut cazuri de imbolnavire la om.

Directiile judetene veterinare, in alerta

In Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat toate masurile si restrictiile care se impun pentru a feri Romania de un nou episod de gripa aviara.

"Am trimis o nota de servciu catre toate directiile veterinare cu toate masurile si restrictiile care se impun pentru a feri Romania de un nou episod de gripa aviara. Vrem sa evitam ca astfel de produse, carne si pasari vii, sa ajunga in tara noastra din tarile unde a fost diagnosticat virusul, mai ales ca stim cat de mari au fost pierderile economice in episodul de gripa aviara cu care ne-am confruntat in anii trecuti", a spus Manastireanu.

"Am fost informati de saptamana trecuta de evolutia unor focare gripa aviara in Germania, Olanda si Marea Britanie si am dispus intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a pasarilor precum si a controalelor privind aplicarea cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari", a continuat oficialul. Astfel, din Germania au venit 58 de transporturi de pasari, respectiv 38 transporturi cu 1.9... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro