Istoria uneia dintre cele mai negre pagini din istoria Securitatii comuniste: fuga in SUA a marinarilor de pe bricul Mircea, nava intesata cu 26 de informatori

Istoria uneia dintre cele mai negre pagini din istoria Securitatii comuniste: fuga in SUA a marinarilor de pe bricul Mircea, nava intesata cu 26 de informatori

Marinarii de pe nava-scoala Mircea au participat in 1976, alaturi de veliere din intreaga lume, la comemorarea a 200 de ani de la declararea independentei Statelor Unite ale Americii. Detaliile anchetei derulate de fosta Securitate pentru stabilirea vinovatilor in cazul dezertarilor din SUA sunt explicate in lucrarea "Din culisele Participarii navei-scoala Mircea la bicentenarul SUA (4 martie- 30 august 1976)", semnata de generalul de flotila Radu Theodoru si comandorul Marian Mosneagu si prezentata la "Lucrarile celei de-a XX-a editii a Conferintei Nationale de Comunicari Stiintifice a Muzeului Marinei Romane din Constanta". Printre cauzele care au determinat fuga celor trei marinari, enumerate de anchetatori, se numara faptul ca militarii n-au fost intotdeauna insotiti de un cadru atunci cand au mers in oras, influenta negativa exercitata de organele de informatii si contrainformatii ale SUA asupra membrilor echipajului si, in special, a fugarilor romani, care au venit in contact cu acestia in mod oficial sau neoficial, dar si "slabul nivel politic si lipsa de patriotism de care au dat dovada cei trei fugari care au cedat in fata propagandei americane".

acum 71 luni (8 Nov 2016)

Marinarii de pe nava-scoala Mircea au participat in 1976, alaturi de veliere din intreaga lume, la comemorarea a 200 de ani de la declararea independentei Statelor Unite ale Americii.

Fostul comandant isi aminteste ca, intr-o noapte, dupa ce fusese tinut sase ore la Securitate, la intoarcere acasa a intrat in alta scara de bloc si a sunat la alta usa.

Detaliile anchetei derulate de fosta Securitate pentru stabilirea vinovatilor in cazul dezertarilor din SUA sunt explicate in lucrarea "Din culisele Participarii navei-scoala Mircea la bicentenarul SUA (4 martie- 30 august 1976)", semnata de generalul de flotila Radu Theodoru si comandorul Marian Mosneagu si prezentata la "Lucrarile celei de-a XX-a editii a Conferintei Nationale de Comunicari Stiintifice a Muzeului Marinei Romane din Constanta".

Locotenent-colonelul Gheorghe Bucur, seful Serviciului Contrainformatii din Comandamentul Marinei Militare, informa in nota-raport privind problemele care au aparut in marsul navei-scoala Mircea in apele internationale: "Pe timpul stationarii navei in SUA, locotenent-major Moisuc Vladimir, elevul-caporal Ungureanu Cristian si soldatul Vasiu Gheorghe, au dezertat de la bord si au ramas in aceasta tara, cerand azil politic". "Pe timpul marsului a avut o comportare corecta, a facut mai multe cumparaturi pentru sotie si copil, se interesa de primirea unei locuinte mai bune, iar in noaptea cand a dezertat de la bord a scris o scrisoare sotiei, pe care a lasat-o in cabina, prin care o anunta ca abia asteapta sa se intoarca in tara. Parintii, fratii, socrii si cumnata comenteaza si se intreaba care au fost cauzele de a ramas in S.U.A. La sosirea navei, sotia si un frate de-al sau au vrut sa mearga la nava sa se intereseze ce i s-a intamplat ofiterului de a ramas in strainatate", se arata in raport.

Tot din raport aflam ca ofiterul a locuit in aceeasi cabina cu colaboratorul "Bogdan", care-i era prieten, dar care nu si-a dat seama de plan... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro