Istoria trista a Palatului Gheorghiu din Galati, ruina care naste legende sinistre. Povestea fetei care s-a sinucis din iubire

Istoria trista a Palatului Gheorghiu din Galati, ruina care naste legende sinistre. Povestea fetei care s-a sinucis din iubire

Simion Gheorghiu s-a nascut in anul 1873, in Galati, fiind fiu de comerciant, absolvent al scolii comerciale, pentru a deveni ulterior membru si presedinte al comitetului scolar al Liceului "Vasile Alecsandri". Pentru constructia acestui edificiu, care avea sa adaposteasca 100 de elevi lipsiti de mijloace materiale, dar silitori, aloca din averea sa suma de 5.000.000 de lei, din care 2.000.000 pentru cladire, sala de baie, mobilier si 3.000.000 de lei pentru a produce venitul necesar cheltuielilor de intretinere a cladirii.

acum 50 luni (18 Mar 2016)

Simion Gheorghiu s-a nascut in anul 1873, in Galati, fiind fiu de comerciant, absolvent al scolii comerciale, pentru a deveni ulterior membru si presedinte al comitetului scolar al Liceului "Vasile Alecsandri".

In aceasta calitate, in perioada februarie-octombrie 1923, printr-o corespondenta asidua cu Comisia Interimara a orasului Galati, cerea un teren pe care dorea sa construiasca un internat destinat elevilor saraci ai liceului, intitulat ,,caminul elevilor secundari Simion Gheorghiu".

Pentru constructia acestui edificiu, care avea sa adaposteasca 100 de elevi lipsiti de mijloace materiale, dar silitori, aloca din averea sa suma de 5.000.000 de lei, din care 2.000.000 pentru cladire, sala de baie, mobilier si 3.000.000 de lei pentru a produce venitul necesar cheltuielilor de intretinere a cladirii.

Constructia caminului pentru elevii saraci ii aduce lui Simion Gheorghiu titlul de "puternic sprijinitor al culturii nationale".

Legenda tinerilor indragostiti

Palatul care ii poarta numele lui Simion Gheorghiu a fost construit in perioada 1923-1925, fiind trecut pe lista monumentelor istorice din 2004, iar locatia este strada Domneasca din Galati, nr.

La 27 martie 1914, Alexandru Alexandrescu si sotia lui ii vand lui Simion Gheorghiu un imobil situat pe strada Domneasca, nr. 48-50 (doua pravalii cu atenase), un corp de cladiri pe strada Gamulea si un corp de cladiri pe strada Logofat Tautu, colt cu strada Gamulea, impreuna cu terenul care se afla pe aceste constructii.

Cladirea a ajuns acum o ruina, unde se adapostesc boschetarii Foto: Adevarul

Din perioada interbelica exista mai multe legende legate de Palatul Gheorghiu, cea mai cunoscuta fiind aceea a unor indragostiti, care si-au jurat iubire vesnica in fata edificiului. Acestia urmau sa se reintalneasca la Palatul Gheorghiu dupa o pe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro