Istoria secreta care nu se invata la scoala. Documentele desecretizate de SUA dupa 30 de ani

Istoria secreta care nu se invata la scoala. Documentele desecretizate de SUA dupa 30 de ani

"Summit-urile SUA-Rusia au implicat si conversatii la un nivel politic mai scazut, si asta nu numai intre ministrii de externe sau ai apararii, ci si, asa cum se arata in acest document extraordinar, intre ofiterul de cariera CIA Robert Gates (in acel moment avand calitatea de adjunct al consilierului Presedintelui Bush pe probleme de securitate) si seful KGB Vladimir Kriuchkov, in sediul central KGB de la Lubianka. Este extrem de posibil ca, din nou, problematica economica sa devina centrul tuturor negocierilor care se vor purta intre cei doi lideri, Trump si Putin, ambii convinsi ca esential acum este conceptul de "securitate economica" definit in cooperare de interese globale, de aici, de-abia, urmand sa derive intelegerile ulterioare, cele care, de data asta chiar foarte posibil, sa continue si sa finalizeze ceea ce a fost lasat complet neterminat la Reykjavik, spre exemplu: Este, desigur, un proces de durata, nimic nu va fi rezolvat in cateva zile deoarece prea mari si prea multe sunt tensiunile lasate sa se acumuleze in acesti ultimi 30 de ani.

acum 41 luni (24 Jan 2017)

>

Chiar daca stirea care dadea ca sigura organizarea la Reykjavik a unui Summit intre Trump si Putin a fost infirmata de surse oficiale rusesti, multe sunt sursele care vorbesc, totusi, despre o reuniune la nivel inalt in perioada imediat urmatoare. Intre timp, noi va oferim un set de documente privind "momentul Reykjavik", considerat esential in istoria contemporana deoarece a reprezentat marea deschidere, de ambele parti, pe subiectele care, asa cum se spune, vor domina agenda viitoarei intalniri Trump-Putin: cursa inarmarilor, stocurile de arme nucleare si reorganizarea sistemului de asigurari si reasigurari in domeniu, inclusiv cu o perspectiva foarte precisa asupra situatiei din Europa.

Veti avea surpriza de a incepe sa intelegeti nu numai cum s-a decis (si pe ce baze) nasterea unei lumi noi, ci si faptul ca tematicile de atunci nu au disparut nicidecum, nici ca importanta, nici ca urgenta si nici ca interes, atat in politicile nationale ale celor doua tari cat si la nivel geo-politic.

Foarte important de inteles ce contin aceste documente (declasificate dupa 30 de ani de National Security Archive si de unde vom reproduce comentariile la documentele respective) deoarece punctele de pe agendele de atunci par sa revina, cu intensitate egala, in ceea ce se pregateste pentru noul Summit. Sigur ca trebuie sa introducem in ecuatie variabilele reprezentate de ceea ce s-a petrecut in plan geopolitic dupa Summitul de la Malta si prin caderea Cortinei de Fier. Dar asta nu inseamna nicidecum ca, pentru cele doua superputeri, parametrii in care se definesc marile obiective s-au schimbat la modul decisiv, sau ca modalitatile de abordare a negocierilor vor fi absolut diferite. Sursa: Ronald Reagan Presidential Library

"Chiar inainte de primul Summit cu Gorbaciov (Geneva 1985), Reagan dicteaza acest memorandum, pana in acest moment clasificat, asupra procesului de negocieri la Summit si modului in care trebuiau abordati sovieticii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro