Istoria necunoscuta a lui "Schindler al Boliviei"

Istoria necunoscuta a lui

Cat a trait, germanul de origine evreiasca Mauricio Hochschild, nascut in 1881 in micutul orasel Biblis din landul Hessa si emigrat in 1921 in Bolivia, a fost hulit pentru ca nu se gandea decat la profit. Una dintre putinele fotografii cu Don Mauricio Hochshild FOTO librosmaravillosos.com Arhivarul a gasit contractul de munca al lui Erico Nagel Thale, nascut la Leipzig in 1904 si emigrat in Bolivia la varsta de 32 de ani, impreuna cu mama sa, Ana, de 74 de ani.

acum 52 luni (18 Mar 2017)

Cat a trait, germanul de origine evreiasca Mauricio Hochschild, nascut in 1881 in micutul orasel Biblis din landul Hessa si emigrat in 1921 in Bolivia, a fost hulit pentru ca nu se gandea decat la profit. Insa fostul magnat al cositorului din America de Sud a dat dovada si de generozitate inainte si in vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial, un lucru nestiut pe timpul vietii sale si care a iesit la iveala abia acum din tonele de documente ale companiei miniere Comibol.

Mauricio Hochschild a salvat de la moarte mii de evrei, mult mai multi decat fostul industrias german Oskar Schindler, a carui lista a inspirat unul dintre cele mai frumoase filme facute vreodata. In aceasta tara din America de Sud bogata in resurse naturale germanul de origine evreiasca avea sa construiasca un imperiu minier si sa devina "Don Mauricio". Acum, la 52 de ani de la moartea sa, survenita la Paris, este supranumit "Schindler al Boliviei".

Am triat documentele contabile, raporturile miniere si economice, dupa care am ajuns la documente legate de Mauricio Hochschild, caruia statul bolivian i-a nationalizat compania in 1952 pe motiv ca a saracit tara, povesteste pentru AFP Edgar Ramirez.

Cand am ajuns la documentele legate de Hochschild, o poveste uimitoare si interesanta a inceput sa capete contur, isi aminteste el.

Una dintre putinele fotografii cu Don Mauricio Hochshild FOTO librosmaravillosos.com

Arhivarul a gasit contractul de munca al lui Erico Nagel Thale, nascut la Leipzig in 1904 si emigrat in Bolivia la varsta de 32 de ani, impreuna cu mama sa, Ana, de 74 de ani. Intr-una dintre ele, cresa Miraflores din La Paz ii cerea ajutorul financiar pentru a se pregati de sosirea a unui numar mare de copii evrei.

Laboratorul chimic Hochshild

Profitand de prietenia pe care o avea cu presedintele bolivian de la acea vreme, German Bus... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro