Istoria loteriei in Transilvania si Banat. La Timisoara s-a jucat Loto inca din 1770

Istoria loteriei in Transilvania si Banat. La Timisoara s-a jucat Loto inca din 1770

In 1790, maghiarii interzic orice fel de jocuri de noroc, dar doritorii nu au putut insa sa fie opriti sa participe la asemenea activitati pe teritoriile austriece, ceea ce nu facea altceva decat sa imbogateasca visteria de la Viena. In anul 1934 ia nastere Regia Loteriei de Stat din Romania Dupa primul Razboi Mondial, dupa Tratatul de la Trianon, Transilvania si Banat s-au unit cu Regatul Romaniei, astfel ca istoria loteriei din aceste regiuni a continuat sub auspicii noi.

acum 40 luni (1 Nov 2016)

In anul 1906, Regele Carol I a promulgat Legea Loteriei de Stat. Conform wikipdia.org, prima loterie din Tara Romaneasca este mentionata in Bucuresti pe la 1793, cand un austriac pe nume Baltazar a obtinut aprobarea lui Alexandru Moruzi sa organizeze o loterie. "Treptat, romanii au inceput sa joace la diverse loterii straine, in lipsa unui sistem propriu de joc. Jocurile de noroc si pariurile erau mentionate si in Codul Callimachi (Iasi, 1816-1817) si in Legiuirea lui Caragea (Bucuresti, 1818). Investind doar cativa galbeni, romanii puteau castiga case, terenuri sau vii, chiar si bijuterii sau obiecte de arta care se puneau in joc la loterie", aflam de pe portalul wikipedia.org. Oamenii erau preocupati in Ungaria de jocurile de noroc inca din secolul al XVI-lea. Aflam de pe portalul szerencsejatek.hu ca Imperiul Habsburgic a aprobat acest joc incepand cu anul 1741, pe teritoriul Austriei si Cehiei.

Contele italian Octavio Cataldi a controlat jocurile loto din Austria si Ungaria Italianul Octavio Cataldi, unul din marii specialisti ai vremurilor, a fost cel care a condus loteria din Austria, din anul 1763. Contele a primit dreptul de concesiune si pe teritoriul Regatului Ungar, mai intai la Buda si la Pozsony (Bratislava), insa in scurt timp si in alte orase mari. Pe 2 septembrie 1762, in Piata Batthyany de la Buda s-a jucat pentru prima data clasicul "loto", din 90 de cifre au fost scoase cinci. Concesiunea a fost luata de o societate ardeleneasca, sub numele de "Kis Lutri" (Lutri mic). In acea vreme, loteria din Ungaria era cunoscuta sub numele de "Lutri". Octavio Cataldi a fost acuzat ca a inregistrat venituri mai mari fata de cat avea dreptul. In 1790, maghiarii interzic orice fel de jocuri de noroc, dar doritorii nu au putut insa sa fie opriti sa participe la asemenea activitati pe teritoriile austriece, ceea ce nu facea altceva decat sa imbogateasca visteria de la Viena. Venituri au putut fi colectate astfel de Trezoreria Regatului Maghiar. Pe terit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro