Istoria fasiei de pamant impartite de romani, sarbi si de bulgari: de ce la Pristol cocosul canta in trei tari

Istoria fasiei de pamant impartite de romani, sarbi si de bulgari: de ce la Pristol cocosul canta in trei tari

La Pristol, pe malul Dunarii, in dreptul gurii de varsare a Timocului in fluviu, se afla Triplex Confinium, piatra de hotar dintre Romania, Serbia si Bulgaria. In afara de Pristol, in Romania mai intalnim astfel de pietre de hotar si la frontiera Romaniei cu Ungaria si Serbia, dar si la intesectia frontierelor Romanie cu Ucraina si Ungaria. Piatra de hotar se afla intr-o zona de un pitoresc aparte, dar locul este neamenajat, plin de hartoape si nimeni in afara localnicilor care vin cu vitele la pascut nu se incumeta sa ajunga in zona.

acum 89 luni (30 Apr 2015)

La Pristol, pe malul Dunarii, in dreptul gurii de varsare a Timocului in fluviu, se afla Triplex Confinium, piatra de hotar dintre Romania, Serbia si Bulgaria. Potrivit inscriptiei de pe piatra de hotar pusa pe malul romanesc, ea a fost amplasata aici in noiembrie 1919, dupa ce, in prealabil, s-au facut delimitarile de hotar dintre aceste trei state.

Cand s-au facut delimitarile dintre state, confinium-ul ca punct de despartire, a fost definit ca intersectia talvegului fluviului Dunarea cu talvegul raului Timoc (un > fiind linia care uneste punctele cele mai adanci ale unui curs de apa). Astfel, s-au facut sondaje si masuratori in zona, pe Dunare si la gura Timocului, pe baza lor stabilindu-se amplasamentul pietrei "Triplex Confinium", pe malul romanesc al Dunarii, la Pristol. De atunci isi trag pristolenii celebritatea cum ca aici "cocosul canta in trei tari": Romania - Pristol, Serbia - Bukovce si Bulgaria - Varful.

"Acest Triplex Confinium este un semn de frontiera, care se intalneste la granita a trei state. In afara de Pristol, in Romania mai intalnim astfel de pietre de hotar si la frontiera Romaniei cu Ungaria si Serbia, dar si la intesectia frontierelor Romanie cu Ucraina si Ungaria. Stabilirea traseului liniilor de frontiera este consfiintita prin tratate, acorduri si conventii intre statele vecine", precizeaza comisarul sef Valeriu Pera, purtatorul de cuvant al Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti.

In localitatile aflate de o parte si alta a Timocului, toti vorbesc romaneste si intodeauna a existat o buna relatie intre localnici, fie ei romani, sarbi sau bulgari.

Piatra de hotar se afla intr-o zona de un pitoresc aparte, dar locul este neamenajat, plin de hartoape si nimeni in afara localnicilor care vin cu vitele la pascut nu se incumeta sa ajunga in zona. Au disparut viile, celebrele statii de pompare care duceau apa pana in Dolj la Ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro