Istoria fascinanta a cartii, de la tablitele din argila si pergament din piele de animale la e-reader

Istoria fascinanta a cartii, de la tablitele din argila si pergament din piele de animale la e-reader

Cartea, ca suport de scriere, are o istorie veche de 5.000 de ani. Scribii erau cei care asterneau informatiile pe papirus .Potrivit descoperirilor arheologice , primele papirusuri se prezentau sub forma unor suluri alcatuite din foite lipite unele de celelalte, prinse pe bete de lemn sau de fildes. In secolul al II-lea i.H., la cererea regelui Eumenes al II-lea care voia sa nu mai depinda de importurile de papirus din Egipt, a aparut scrierea pe pergament , piele de animal prelucrata", mai explica profesorul de istorie Radu Marian. In timp, pergamentul a ajuns sa fie folosit pentru manuscrisele de lux, iar hartia pentru cele obisnuite.Cartile erau scrise de copisti, de regula membrii ai comunitatii de calugari, iar munca pe care o presupunea scrierea unei carti insemna un efort foarte mare.

acum 68 luni (16 May 2015)

Cartea, ca suport de scriere, are o istorie veche de 5.000 de ani. De-a lungul ultimelor cinci milenii, omul a cautat si a dezvoltat diverse forme pentru transmiterea informatiilor pe suport de scriere, ajungand de la tablitele de argila din Mesopotamia la e-reader-urile si tabletele performante, disponibile astazi in toate tarile civilizate. Acesta era materialul din care au fost confectionate primele suporturi de scriere, iar inventia apartine mesopotamienilor. Descoperirile facute de arheologi in apropierea orasului mesopotamian Uruk atesta faptul ca cele mai vechi suporturi de scriere erau folosite pentru tinerea unor evidente ale orasului.

Pentru a "nota" pe tablite, oamenii din antichitate trasau caractere in tablitele de argila cat inca erau umede.Tablitele erau bagate in cuptor pana se intareau, iar inscriptiile ramaneau clare. Pe langa tablitele de argila, tesaturile au fost vreme de cateva sute de ani, suport pentru scrierea si transmiterea informatiilor. Primul suport de scriere a fost facut dintr-o planta subacvatica Papirusul a constituit un pas important in dezvoltarea suporturilor de scriere. Inventia apartine egiptenilor si dateaza din mileniul al treilea inainte de Hristos. "Papirusul era , de fapt, o planta acvatica care se gasea mai ales in Delta Nilului. Din tulpina acestei plante se prelucra un material sub forma de foita pe care se scria in Antichitate", explica profesorul de istorie Radu Marian. Scribii erau cei care asterneau informatiile pe papirus .Potrivit descoperirilor arheologice , primele papirusuri se prezentau sub forma unor suluri alcatuite din foite lipite unele de celelalte, prinse pe bete de lemn sau de fildes. Celebru este papirusul Harris, o cronica a regelui egiptean Ramses al III-lea, descoperita de arheologi, care avea peste 40 de metri", mai explica profesorul. Cartea sub forma de papirus era scrisa intotdeauna pe o parte, cea a sensului orizontal al fibrelor de papirus. Cartea-pergament din piele de vitel sau capra I... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro