Istoria de acum 100 de ani si de azi. Cum rememoram intrarea in Primul Razboi Mondial si ce mesaj dam pentru viitor?

Istoria de acum 100 de ani si de azi. Cum rememoram intrarea in Primul Razboi Mondial si ce mesaj dam pentru viitor?

Daca ne amintim numai recentele evolutii de la Marea Neagra, povestea flotei si raspunsul bulgarilor, lovitura de stat din Turcia si apropierea in mare viteza a Turciei de Rusia, ne dam seama cat de importante sunt momentele de comemorare a istorei comune si ce inseamna in ziua de azi diplomatia publica si proiectarea actiunilor de tip soft power.

acum 43 luni (9 Aug 2016)

>

Indeplinirea obiectivului politic impunea ofensiva in Nord pentru eliberarea Transilvaniei si apararea activa pe linia Dunarii pentru descurajarea unui atac din partea fortelor bulgaro-turco-germane.

Dezastrul de la Turtucaia a spulberat toate aceste planuri. Intrarea Romaniei cu mult entuziasm in razboi a fost urmata de o serie intreaga de infrangeri care au culminat cu dezastrul ocuparii Bucurestiului si al retragerii in Moldova.

Dar, cum rar s-a intamplat in istoria romanilor, catastrofa a fost urmata de un miracol al renasterii in primul rand al moralului national care a permis victoriile si rezistenta din 1917.

Intrarea Romaniei in razboi, acum o suta de ani, merita sa fie rememorata la nivel national.

In Europa, implinirea veacului de la Primul Razboi Mondial este privita ca un eveniment major. Toata lumea este constienta de ceea ce a insemnat Marea Conflagratie, de schimbarile dramatice provocate, de urmarile pe care le traim si in ziua de azi. Francezii, britanicii, germanii, dar si natiunile indepartate ca australienii sau neozeelandezii participa la ceremoniile de comemorare a luptelor care au intrat in istorie, Marna, Ypres, Verdun, Somme, Gallipoli... Invinsi si invingatori, aliati si inamici se regasesc astazi pe fostele campuri de lupta nu numai pentru a-si arata respectul fata de cei cazuti, dar si pentru a da un mesaj al prezentului pentru generatiile viitoare.

Intrarea Romaniei in razboi, acum o suta de ani, merita sa fie rememorata la nivel national. Pacea de la Bucuresti in 1913, in urma campaniei si victoriei facile in Bulgaria. Atunci ne-am facut dintr-un vecin un inamic si am pavat drumul infrangerii de la Turtucaia.

Ce masaj dam acum, la implinirea a o suta de ani? O zona in care nici astazi nu s-a pierdut mirosul de praf de pusca si nici complicatiile geopolitice nu s-au atenuat. Daca ne amintim numai recentele evolutii de la Marea Neagra, povestea flotei si raspun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro