Istoria cozii de par impletit a Ecaterinei Teodoroiu, "nestemata" casei memoriale a Eroinei de la Jiu

Istoria cozii de par impletit a Ecaterinei Teodoroiu,

Dupa moartea ei, in cufarul ei au fost gasite ia, o batista, fusta cu care a plecat de acasa, haina de soldat si parul pe care si l-a taiat. Ecaterina i-a taiat parul si surorii mai mici Ioana Morus (foto sus) povesteste ca a aflat multe povesti de la soacra ei, sora mai mica a Eroinei de la Jiu. A vrut sa mearga la scoala, fata de fratii si surorile ei, si, sprijinita de mama, a reusit sa devina eleva. A fost inmormantata pe campul de batalie, o zi mai tarziu, pe 23 august, iar dupa razboi, a fost adusa in mausoleul de la Marasesti.

acum 99 luni (9 Sep 2015)

Parul impletit al Ecaterinei Teodoroiu este expus intr-o vitrina din Casa Memoriala "Ecaterina Teodoroiu", alaturi de alte obiecte vestimentare, fiind unul dintre exponatele cele mai importante.

Ioana Morus are varsta de 82 de ani si este nora surorii mai mici a Ecaterinei Teodoroiu. Batrana a lucrat o viata ca ghid la casa pe care familia sa a donat-o statului.

Ioana Morus stie povestea cununei de par a "eroinei de la Jiu": "Ea, atunci cand s-a inrolat, s-a inrolat ca infirmiera, fiind in pluton cu fratele ei, Nicolae, care a murit in bratele ei. In acel moment, ea a schimbat hainele de infirmiera cu cele de soldat ale fratelui sau si atunci a plecat la lupta. Dupa moartea ei, in cufarul ei au fost gasite ia, o batista, fusta cu care a plecat de acasa, haina de soldat si parul pe care si l-a taiat. Am avut si arma aici, pe vremea soacrei mele, dar ruginea si am dat-o Muzeului Judetean. Casa a fost sparta de doua ori in timpul soacrei mele, de aceea ne-au instalat un sistem de alarma". Ecaterina i-a taiat parul si surorii mai mici Ioana Morus (foto sus) povesteste ca a aflat multe povesti de la soacra ei, sora mai mica a Eroinei de la Jiu. Astfel, atunci cand a plecat pe front, Ecaterina i-a taiat parul si surorii mai mici, care avea varsta de numai trei ani. Ne spunea ca isi amintea ca in ziua in care Ecaterina a plecat pe front sa ingrijeasca ranitii, ei stateau cu mama lor aici, pe barna casei. Ecaterina si-a luat cufarul si a plecat, a ajuns la poarta si s-a intors sa o reteze pe soacra mea, pentru ca avea parul mai mare, si i-a spus: , povesteste batrana.

Fratele mai mare a murit pe front Parintii Ecaterinei, Vasile si Elena Teodoroiu, au muncit din greu pe mosia boierului Pleniceanu pentru a-si intretine cei opt copii.

A vrut sa mearga la scoala, fata de fratii si surorile ei, si, sprijinita de mama, a reusit sa devina eleva. La scoala, o invatatoare i-a gresit numele in catalog, "botezand-o" Ecaterina, in conditiile in care, la naste... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro