Istoria coruptiei la romani. In Tarile Romane din secolul XVII, spagarii sfarseau in chinuri groaznice
Fara sa aiba un sistem al pedepselor bine stabilit, totul depindea de invoiala domnitorului sau a judecatorului care, de cele mai multe ori, avea un rol decorativ. La fel de corupt ca si Constantin Hangerli, Voda Caragea s-a remarcat, din pacate prin sens negativ, prin inventarea sistemului de plata al functiilor.
Coruptia este un fenomen al carei istorie incepe odata cu formarea primelor societati umane. Vorbim despre acei domnitori alesi de Imperiul Otoman din cartierul Fanar al Constantinopolului care cumparau pe bani grei, oferiti drept spaga sultanilor, scaunul de domnie in Moldova sau Tara Romaneasca. precursoarea legii in forma actuala ) in care specifica foarte clar ca luarea de mita sau orice alta forma de coruptie era aspru pedepsita. Modul in care coruptii raspundeau pentru faptele pe care le-au comis in urma cu mi bine de patru sute de ani era de-a dreptul uluitor.
Fara sa aiba un sistem al pedepselor bine stabilit, totul depindea de invoiala domnitorului sau a judecatorului care, de cele mai multe ori, avea un rol decorativ. Daca furia domnitorului fata de corupt era mare sau daca fapta era destul de grava, pedepsitul putea fi schingiuit sau batut pana isi dadea obstescul sfarsit.
Cei mai corupti domnitor din istorie
In cazul domnitorilor corupti de cele mai multe ori se aplica pedeapsa cu moartea. In scruta sa domnie in fruntea principatului romanesc (1797 - 1799) el a reusit performanta de a fi considerat cel mai corupt domnitor din istoria intregilor Tari Romane.
El a reusit sa inventeze un sistem propriu de colectare a darilor si birurilor, banii ajungand in propriile sale buzunare. Evident toate sumele erau colectate de la taranii si boierii Tarii Romanesti care, vazand cum se petrec lucrurile, au somat Inalta Poarta. Furia sultanului a fost atat de mare incat acesta a ordonat ca domnitorul Hangerli sa fie omorat prin decapitare. La fel de corupt ca si Constantin Hangerli, Voda Caragea s-a remarcat, din pacate prin sens negativ, prin inventarea sistemului de plata al functiilor. Orice persoana cu stare care dorea sa detina o functie la curtea sa trebuia sa ofere domnitorului bani grei.
Cititi si:
Cele mai bune bancuri ale romanilor despre DNA - "Cum ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro