Istoria cartofului: romanii din sudul tarii consuma doar de un secol alimentul adus de peste ocean de conchistadori

Istoria cartofului: romanii din sudul tarii consuma doar de un secol alimentul adus de peste ocean de conchistadori

Tot corpul academic dar si fermierii de atunci au refuzat aceasta ideea a farmacistului Antoine Parmentier, pentru ca ei considerau ca este o planta aducatoare de ciuma, de holera, de boli incurabile care faceau ravagii in vremea respectiva. "Pentru ca stia cartoful de cand fusese tinut prizonier in Germania, in razboiul de sapte ani, intre 1756 si 1863, cand se convinsese ca partea din pamant nu este toxica, Parmentier a insistat si, la un moment dat, i-a dus regelui un buchet de flori de cartof, care sunt deosebit de frumoase. Cert este ca cei mai multi specialisti din Romania considera ca secolul 19 ramane ca fiind perioada certa de extindere a culturii de cartof, pentru ca de atunci gasim documente, prin care dadeau darile catre stat in masuri si in care gasim scris despre cartofi", sustine cercetatorul buzoian.

acum 93 luni (2 Oct 2016)

Cartoful a ajuns pe batranul continent dupa anul 1530, adus de spanioli din America. Contele Berchtol scria la 1842 ca primul care a pomenit de cartof a fost calugarul spaniol Roman Pane, misionar in a doua calatorie a lui Cristofor Columb in America, din anul 1496. Nu sunt dovezi care sa dateze exact aparitia cartofului pe coastele Spaniei, insa este posibil, potrivit istoricilor, ca tuberculii de cartofi sa fi fost in bucataria unui vapor din flota lui Carol Quintul care transporta aur si argint din minele de la Potosis. Pentru inceput, in Spania, de unde s-a extins in Anglia si Germania", spune academicianul Costel Vanatoru, cercetator in horticultura. Sursa sites.google.com

Francezii au introdus cartoful in cultura de masa In Franta, cartoful a fost considerat multa vreme ciudat si otravitor, asociat cu fortele malefice. In Irlanda, au fost chiar si revolte dupa un banchet esuat, la care bucatarii nestiutori au provocat o intoxicatie generala gatind frunzele si tulpinile. "Dupa ce a fost adus de conchistadori, a patruns in Anglia si Germania, apoi extinderea lui s-a oprit pentru ca europenii inca nu puteau sa treaca de aceasta bariera a fricii de a nu fi otraviti. Timp de vreo doua secole, europenii nu s-au atins de cartof, pentru ca stiau ca este planta toxica, fiind din aceeasi familie cu matraguna. Povestea introducerii cartofului in consumul de masa porneste de la regele Ludovic al XVI-lea al Frantei, care da un ordin Academiei franceze sa gaseasca solutii pentru eradicarea foametei", spune Costel Vanatoru. Printre cei care vin cu solutii este si un farmacist, Antoine Parmentier, fost prizonier in tabara prusaca, in timpul Razboiului de 7 ani, perioada in care primea de mancare numai cartofi. Tot corpul academic dar si fermierii de atunci au refuzat aceasta ideea a farmacistului Antoine Parmentier, pentru ca ei considerau ca este o planta aducatoare de ciuma, de holera, de boli incurabile care faceau ravagii in vremea respectiva. "Pentru ca stia cartof... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro