Istoria Campionatelor Europene: doua momente unice au facut editia din 1968 cea mai bizara de pana acum

Istoria Campionatelor Europene: doua momente unice au facut editia din 1968 cea mai bizara de pana acum

Echipa Ideala a UEFA Zoff (Italia) - Fazlagici (Iugoslavia), Facchetti (Italia), Shesternyov (URSS), Moore (Anglia) - Osim (Yugoslavia), Mazzola (Italia), Domenghini (Italia) - Hurst (Anglia), Riva (Italia), Dzajici (Iugoslavia) Campionatul European 1968 Turneul final Semifinale Italia - URSS 0-0 Iugoslavia - Anglia 1-0 Dzajici 87 Finala mica Anglia - URSS 2-0 Charlton 39, Hurst 63 Finala (8 iunie 1968, Roma) Italia - Iugoslavia 1-1 (dupa 120 de minute) Domenghini 80 / Dzajici 32 Italia: Zoff - Burgnich, Guarneri, Castano, Facchetti - Lodetti, Ferrini, Juliano - Domenghini, Anastasi, Prati.

acum 44 luni (26 Mar 2016)

Primita cu reticenta la inceput, intrecerea continentala a continuat sa atraga tot mai multe nationale in preliminarii. Trendul crescator a evoluat de la 17 echipe (Euro 1960) la 29 (Euro 1964) la 31. S-au tras la sorti sapte grupe de cate patru nationale si una de trei. Cele patru invingatoare au ajuns la turneul final: Italia, Iugoslavia, Anglia, URSS.

Un turneu sarac in goluri

Dupa incheierea preliminariilor, Italia a fost desemnata gazda competitiei (5-10 iunie 1968). A fost o intrecere mai putin spectaculoasa si, spre exemplu, in cele doua semifinale, s-a inscris un singur gol si acela in minutul 87. Cu doar sapte reusite in cinci intalniri, nu e de mirare ca cel mai bun marcator al competitiei, Dragan Dzajici (Yugoslavia), a castigat acest titlu cu doar doua goluri. A fost singura editie a Campionatului European in care titlul s-a decis la rejucare. Pana atunci insa, a fost semifinala fabuloasa in care Italia a intalnit URSS si in care...s-a dat cu banul dupa 120 de minute! Regula cu executarea loviturilor de departajare avea sa fie introdusa abia peste doi ani, in 1970. In aceste conditii, s-a ajuns la singura semifinala europeana in care echipa calificata a fost desemnata exclusiv datorita norocului.

Situatia a fost atat de ciudata, incat nici unul dintre arbitri n-a vrut sa dea cu banul. Asa ca a fost nevoie de o a doua incercare la care norocul a tinut cu Italia.

Rejucare pentru ultimul act

Finala Italia - Iugoslavia a stabilit o alta premiera: s-a decis la rejucare. Din nou, egalitatea s-a pastrat dupa 120 de minute. De aceasta data insa, nu s-a mai dat cu banul si, dupa 48 de ore, cele doua nationale s-au infruntat, din nou, la Roma. De aceasta data, Italia s-a impus cu 2-0. Daca la primul meci au asistat 68.817 spectatori, rejucarea n-a adunat decat 32.866 de oameni in tribune. Echipa Ideala a UEFA Zoff (Italia) - Fazlagici (Iugoslavia), Facchetti (Italia), Shesternyov (URSS), Moore (Anglia) - Osim (Yugoslavia), Ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro