Israelul si Turcia au ajuns la un acord de normalizare a relatiilor. Statul evreu va plati indemnizatii de 20 de milioane de dolari

Israelul si Turcia au ajuns la un acord de normalizare a relatiilor. Statul evreu va plati indemnizatii de 20 de milioane de dolari

Intr-un discurs sustinut la resedinta presedintelui israelian Reuven Rivlin, Ban a evocat, de asemenea, conflictul israeliano-palestinian si recentele violente sangeroase in Israel si in teritoriile ocupate care, incepand din octombrie, s-au soldat cu peste 230 de morti - peste 200 de palestinieni si aproximativ 30 de israelieni. Normalizarea relatiilor intre Turcia si Israel deschide calea pentru contracte de miliarde de dolari in domeniul gazelor Normalizarea relatiilor diplomatice dintre Turcia si Israel, dupa sase ani de interupere, deschide calea unor contracte de ordinul miliardelor de dolari in domeniul gazelor naturale, partea israeliana fiind interesata sa exporte, iar cea turca de reducerea dependentei fata de Rusia, relateaza agentia Bloomberg, citata de news.ro.

acum 38 luni (27 Jun 2016)

Cele doua state isi vor trimite de asemenea ambasadori "in cel mai scurt timp", a declarat Yildirim luni, pentru presa, la Ankara, salutand un "pas important" in vederea unei normalizari, dupa zece ani, transmite news.ro.

Yildirim a mai anuntat ca Turcia va trimite vineri "peste 10.000 de tone de ajutoare umanitare", din portul turc Mersin (sud) catre portul israelian Ashdod, destinate palestinienilor din Fasia Gaza, vizati de o blocada israeliana.

Insa relatiile lor s-au deteriorat ulterior, dupa care s-au redus in mod drastic in 2010, in urma asaltului lansat de comandouri israeliene asupra Mavi Marmara, o nava inchiriata de un ONG umanitar turc in scopul de sparge blocada impusa de Israel Fasiei Gaza. Ban Ki-moon: Acordul dintre Turcia si Israel, un "semnal de speranta" pentru Orientul Mijlociu

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, aflat in vizita in Israel si in teritoriile palestiniene, a salutat luni, in timpul unei intrevederi la Ierusalim cu presedintele israelian Reuven Rivlin, acordul dintre Israel si Turcia, considerandu-l un "semnal de speranta" pentru tot Orientul Mijlociu, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

Ban Ki-moon vede in anuntul privind normalizarea relatiilor turco-israeliene "un important semnal de speranta pentru stabilitatea regiunii".

Intr-un discurs sustinut la resedinta presedintelui israelian Reuven Rivlin, Ban a evocat, de asemenea, conflictul israeliano-palestinian si recentele violente sangeroase in Israel si in teritoriile ocupate care, incepand din octombrie, s-au soldat cu peste 230 de morti - peste 200 de palestinieni si aproximativ 30 de israelieni.

"Atacurile cu cutit, cu bomba si focuri de arma nu vor aduce nimic, pentru ca violenta nu este niciodata o solutie", a spus Ki-moon.

Pentru ca, a apreciat Ban, "cei aproape 50 de ani de ocupatie au avut ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro