Israelul ia in calcul tratarea ranitilor din Alep in spitalele sale

Israelul ia in calcul tratarea ranitilor din Alep in spitalele sale

Multi raniti din razboiul civil din Siria au fost trecuti discret prin Inaltimile Golan ocupate de Israel catre spitalele din tara in ultimii trei ani, desi Israelul si vecinul sau nordic sunt in mod oficial intr-o stare de razboi. Cu toate acestea, ideea de a lasa un numar mare de refugiati sirieni in tara - o chestiune controversata in multe tari din Europa si in Statele Unite ale Americii - este o provocare mai mare in Israel, care a fost in razboi cu Siria in mai multe randuri si care a petrecut decenii de lupta pentru a opri atacurile teroriste impotriva civililor sai.

acum 52 luni (21 Dec 2016)

Multi raniti din razboiul civil din Siria au fost trecuti discret prin Inaltimile Golan ocupate de Israel catre spitalele din tara in ultimii trei ani, desi Israelul si vecinul sau nordic sunt in mod oficial intr-o stare de razboi. sa ii aduca in Israel, sa avem grija de ei in spitalele noastre, asa cum am facut cu mii de civili sirieni", a declarat Netanyahu la o intalnire cu reporterii straini in Ierusalim.

"Am cerut Ministerului de Externe sa caute modalitati de a extinde asistenta noastra medicala pentru victimele civile ale tragediei siriene, in special in Alep", a spus el.

Un astfel de spital israelian, The Ziv Medical Center, a tratat mai mult de 2.500 de sirieni incepand cu 2013, cand a inceput razboiul civil, potrivit doctorului Salman Zarka, directorul spitalului, scrie Vox.

Anuntul lui Netanyahu marcheaza insa prima data cand Israelul s-a oferit oficial sa ia sirieni raniti de pe campurile de lupta indepartate.

In timp ce Israelul nu este un actor major in razboiul civil sirian, el este departe de a fi o parte dezinteresata de rezultatul razboiului, avand in vedere pozitia sa chiar langa conflict.

Ierusalimul il sprijina tacit pe Assad, aflat la putere, preferand "raul pe care il cunoaste" deasupra "demonilor pe care nu ni-i putem imagina daca Siria cade in haos, iar extremistii din intreaga lume araba obtin un punct de sprijin acolo", in cuvintele unui oficial israelian de informatii citat in Times of London. "Evreii nu pot fi indiferenti in timp ce sute de mii de refugiati sunt in cautarea unui refugiu sigur", a spus el.

Cu toate acestea, ideea de a lasa un numar mare de refugiati sirieni in tara - o chestiune controversata in multe tari din Europa si in Statele Unite ale Americii - este o provocare mai mare in Israel, care a fost in razboi cu Siria in mai multe randuri si care a petrecut decenii de lupta pentru a opri atacurile teroriste impotriva c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro