ISIS si Rusia, doua provocari care ne unesc

La cativa ani dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand a fost ratificat Tratatul Atlanticului de Nord in Statele Unite si relatia noastra cu Europa a fost cimentata, presedintele Harry Truman a afirmat, simplu, " cu cat natiunile din comunitatea atlantica lucreaza impreuna mai strans pentru pace, cu atat mai bine pentru toti oamenii, oriunde s-ar afla ei". Am privat grupul de folosinta - si de veniturile rezultante - a 200 de instalatii de petrol si gaze. Si va fi decisa in functie de succesul eforturilor noastre de a stopa recrutarea de teroristi, de eliminare a intolerantei, a disperarii economice si a excluziunii care permit aparitia unor spatii goale pe care le umplu extremistii.

acum 57 luni (20 Feb 2015)

La cativa ani dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand a fost ratificat Tratatul Atlanticului de Nord in Statele Unite si relatia noastra cu Europa a fost cimentata, presedintele Harry Truman a afirmat, simplu, " cu cat natiunile din comunitatea atlantica lucreaza impreuna mai strans pentru pace, cu atat mai bine pentru toti oamenii, oriunde s-ar afla ei". Si, pe masura ce relatia noastra transatlantica a devenit mai puternica si mai extinsa, la fel s-a intamplat si cu democratia, prosperitatea si stabilitatea in Europa, Statele Unite si in general pe glob.

Dar, desi relatia transatlantica este astazi la fel de puternica si la fel de esentiala ca intotdeauna, nu e nicio indoiala ca ne aflam in mijlocul unui moment definitoriu pentru parteneriatul nostru. Ne aflam in fata unor teste multiple, dintre care doua merita o atentie speciala, deoarece testeaza legea internationala, mecanismele multilaterale si ordinea globala pentru a carei constructie si intretinere am muncit in ultimii 70 de ani.

Primul test este, evident, Ucraina, unde Rusia a pus in pericol securitatea Europei Centrale si de Est, in primul rand prin ocuparea ilegala a Crimeii si acum prin efortul sau deschis si neobrazat de a destabiliza estul acestei tari. Provocarea m-a adus recent inapoi in Kiev, pentru o intalnire cu presedintele Petro Porosenko, prim-ministrul Arseni Iateniuk si ministrul de Externe Pavlo Klimkin, in timp ce cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Fran├žois Hollande, au vizitat Kievul si apoi Moscova in cautarea unui plan pentru stabilizarea situatiei.

Dar cu cat dureaza mai mult, cu atat lumea nu va avea de ales decat sa ridice costurile pentru Rusia si apropiatii sai.

SUA, Franta, Germania si aliatii si partenerii nostri se vor uni in sustinerea Ucrainei si in apararea principiilor fundamentale care prevad ca granitele internationale nu trebuie schimbate prin forta, in Europa sau oriunde altundeva. Natiunile Unite au raport... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro