Isarescu: BNR tine rezerva internationala in strainatate pentru ca in tara nu ar avea nicio valoare

Isarescu: BNR tine rezerva internationala in strainatate pentru ca in tara nu ar avea nicio valoare

Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i tinem in tara. "Noi nu suntem crezuti pentru ca in fiecare luna spunem rezerva valutara a BNR este de 32 de miliarde plus 103 tone de aur si care valoreaza patru miliarde de dolari.

acum 75 luni (27 Aug 2016)

"Pentru ca multa lume considera ca e ceva necurat aici, de ce BNR tine aurul la Londra. Toata rezerva internationala a unei tari se tine in exterior, ca de aia se numeste rezerva internationala. Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i tinem in tara. Pare contraintuitiv, dar in momentul in care am tine rezerva valutara in tara, in primul rand am credita pe gratis, fara dobanda, tarile emitente de moneda ale monedei respective si in al doilea rand nu am asigura convertibilitatea", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, vineri seara, la Alba Iulia.

Isarescu a explicat ca prin pastrarea rezervei internationale in strainatate aceasta poate fi verificata de catre partenerii economici ai Romaniei.

"Noi nu suntem crezuti pentru ca in fiecare luna spunem rezerva valutara a BNR este de 32 de miliarde plus 103 tone de aur si care valoreaza patru miliarde de dolari. Ei pot sa fie verificati in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi.

Guvernatorul BNR a explicat ca Bundesbank si-a repatriat o parte din rezerva de aur din care avea 90% la Federal Reserve in Statele Unite, reducand-o la 60%. Atunci rezerva de aur adusa in interior devine rezerva interna.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care este si membru al Academiei Romane, a sustinut, vineri, la Alba Iulia, o conferinta cu tema "Parcursul economiei romanesti si a BNR catre modernitate si catre Europa". Conferinta a avut loc in deschiderea Festivalului "Dilema Veche", eveniment in timpul caruia vor avea loc mai multe dezbateri, conferinte, lecturi publice, proiectii de film si concerte.

Programul de vineri a continuat cu un recital Ana Silvestru, la Catedrala Romano Catolica din Alba Iulia. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro