Irigatiile de la Cotroceni, "cod rosu" la caietul de sarcini

Dincolo de pretul estimat, care are o valoare neobisnuit de mare, licitatia pentru inlocuirea sistemului de irigatii al Administratiei Prezidentiale ridica multe semne de intrebare despre cum a fost intocmita documentatia tehnica. In acelasi document, cateva pagini mai incolo se mentioneaza ca sunt suficiente tocmai 200 de electrovane: "Sistemul trebuie sa aiba capacitatea de a gestiona un numar de minimum 200 adrese (electrovane) pentru a putea include programele de irigare pentru zonele de udare proiectate si sa poata suporta extinderi ulterioare fara alte adaugiri de cablu sau elemente hardware". "La data de 23.03.2016 Administratia Prezidentiala a publicat pe platforma Sistemului electronic de achizitii publice (SEAP) urmatoarea clarificare: Ā«Orice referire care apare in documentatia tehnica cu privire la specificatii tehnice care indica o anumita origine, sursa, productie, un procedeu special, o marca de fabrica sau de comert, un brevet de inventie, o licenta de fabricatie se va citi impreuna cu mentiunea sau echivalentĀ»".

acum 45 luni (20 Apr 2016)

Dincolo de pretul estimat, care are o valoare neobisnuit de mare, licitatia pentru inlocuirea sistemului de irigatii al Administratiei Prezidentiale ridica multe semne de intrebare despre cum a fost intocmita documentatia tehnica.

Scandalul declansat in urma cu aproape o luna de zile in legatura cu licitatia organizata de Administratia Prezidentiala pentru inlocuirea sistemului de irigatii din Parcul Palatului Cotroceni este departe de a se fi stins. In afara de pretul estimat, care i-a lasat pe multi cu gura cascata - jumatate de milion de euro, licitatia mai ridica si alte semne de intrebare.

In primul rand, Administratia Prezidentiala a dat un termen de numai doua saptamani pentru depunerea ofertelor, din momentul publicarii pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) a anuntului de intentie si a caietului de sarcini - de pe 16 martie pana pe 1 aprilie. "La toate trecerile traseului de cablu de semnal, din exterior in interior sau din interior in exterior, se vor monta dispozitive de absorbtie a socurilor electrice tip MGP-1/MSP-1 pentru protectia echipamentelor electronice legate la aceasta", se arata la pagina 6 a Memoriului tehnic.

Castigatorul trebuie sa cumpere echipamente de la proiectant

Intamplator sau nu, partenerul oficial din Romania al Rainbird este Emesis Trading SRL, detinuta de Mihai Cojanu, adica tocmai societatea care a intocmit caietul de sarcini si specificatiile tehnice pentru sistemul de irigatii de la Cotroceni. Asta pentru ca este binecunoscut faptul ca este mai ieftin sa cumperi de la un partener al unui producator international decat direct de la acesta pentru o lucrare punctuala.

Apoi, si fisa tehnica pentru duzele aspersoarelor a fost realizata extrem de stufos si de restrictiv.

Nu in ultimul rand, alte semne de intrebare le ridica numarul de electrovane cu care trebuie prevazut sistemul de irigatii. "Pentru acest proiect a fost ales un sistem de control gestionat de calculato... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro