Iranul, stapanul din umbra al Damascului

Pana de curand piesa majora a "Axei raului" pentru SUA, Iranul pare decis sa lanseze o mare ofensiva diplomatica regionala pentru a scapa de aceasta imagine stanjenitoare, dar mai ales pentru a-si impune leadershipul. Pe de alta parte, Arabia Saudita si Turcia doresc sa profite de slabirea lui Assad, pentru a-i imparti teritoriul in doua zone de influenta, si se bazeaza pe SI pentru a-si atinge scopul. Influenta in regiune Planul de pace pentru Siria pe care Iranul il va propune in aceasta luna la ONU se inscrie intr-un context de ample manevre diplomatice, menite sa raspunda prabusirii militare a regimului de la Damasc si necesitatii concentrarii efortului militar al rebelilor si aliatilor lor contra Statului Islamic.

acum 85 luni (10 Sep 2015)

Pana de curand piesa majora a "Axei raului" pentru SUA, Iranul pare decis sa lanseze o mare ofensiva diplomatica regionala pentru a scapa de aceasta imagine stanjenitoare, dar mai ales pentru a-si impune leadershipul.

In timp ce valuri de refugiati sirieni - sau pretinsi sirieni - invadeaza Europa, Rusia si Iranul se inghesuie sa-l sustina pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, o marioneta pentru Moscova si Teheran care le permite sa imparta si sa controleze teritoriul sirian, potrivit propriilor interese. Eforturile militare de ultima ora ruse si iraniene sunt concentrate in Lattakia, zona alawita, pregatita ca ultim refugiu pentru Assad, in cazul caderii Damascului.

In plan diplomatic, Rusia si Iranul au iesit pe scena fiecare propunand un plan de pace pentru Siria, Moscova pedaland pe o coalitie internationala contra terorismului din care ar face parte, cum altfel, si regimului lui Bashar al-Assad. In acest context, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a efectuat o vizita in Siria pentru a se pune de acord cu liderul sirian asupra unui plan de pace. Recent, al-Assad a recunoscut ca armata sa este depasita de fortele SI. Damascul este inconjurat de combatanti rebeli care lanseaza zeci de rachete asupra cartierelor rezidentiale, iar fortele guvernamentale lanseaza raiduri aeriene si bombardamente asupra sectoarelor controlate de insurgenti. De o parte, diplomatii rusi si iranieni cauta o solutie politica pentru salvarea suveranitatii lui Bashar al-Assad, diminuand rolul Hezbollahului. Pe de alta parte, Arabia Saudita si Turcia doresc sa profite de slabirea lui Assad, pentru a-i imparti teritoriul in doua zone de influenta, si se bazeaza pe SI pentru a-si atinge scopul. De partea israeliana, o prea mare slabire a regimului lui Bashar al-Assad ar reprezenta o amenintare, si ne putem astepta la o pozitie relativ nuantata din partea sa, arata analisti occidentali avertizand ca un esec al diplomatiei in Siria poate duce la violente fa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro