Iranul schimba echilibrul geopolitic al regiunii

Singura putere nucleara cunoscuta in regiune - care mentine ambiguitatea asupra problemei - se afla intr-o pozitie mai marginala decat inaintea asemnarii acordului, Israelul, in special prin vocea lui Netanyahu, insista de ani de zile ca Iranul sa nu mai poata imbogati uraniu si pana de curand marile puteri sustineau aceasta pozitie. Putere regionala Chiar daca de acum Iranului ii va fi necesar un an pentru a se dota cu bomba nucleara, in loc de doua-trei saptamani in prezent, Iranul ramane o tara ce beneficiaza de statutul de noua putere regionala, pilonul unui arc siit care se intinde de la Mediterana in sudul peninsulei arabice si Yemen, trecand prin Siria si Irak.

acum 110 luni (10 Apr 2015)

Promisiunile, angajamentele si semnaturile reprezentantilor Teheranului pe acordul-cadru intre Iran si marile puteri, incheiat la Lausanne, au durat o saptamana. Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat ca acest document nu garanteaza semnarea unui acord definitiv pana la finele lunii iunie: "Ceea ce s-a facut pana acum nu garanteaza nici acordul, nici continutul, nici chiar faptul ca negocierile vor merge pana la capat". Presedintele Rohani a declarat joi la televiziune ca Iranul nu va semna nici un acord nuclear definitiv daca sanctiunile impuse de Occident din cauza programului sau nuclear nu vor fi ridicate in aceeasi zi.

In pofida ambiguitatilor si limitelor sale, acordul-cadru de la Lausanne privind punerea sub control a programului nuclear iranian are meritul ca a evitat, cel putin pentru moment, o ruptura intre occidentali si Teheran care ar fi putut destabiliza si mai mult un Orient Mijlociu in plin haos.

Toate partile - Iranul si tarile grupu-lui "5 plus 1" (SUA, China, Marea Britanie, Franta, Rusia si Germania) - -urmeaza sa lucreze la detaliile tehnice in vederea unui acord final pana la finele lunii iunie. De la semnarea acordului preliminar, Iran si SUA par sa aiba interpretari diferite asupra unor anumite probleme, inclusiv ritmul si amploarea retragerii sanctiunilor. Presedintele iranian, Hassan Rohani, a declarat ca "natiunea iraniana a fost si va fi invingatoare in negocieri" si a cerut ridicarea sanctiunilor in ziua in care ar urma sa fie semnat acordul final.

Problema de fond este daca se poate avea incredere in angajamentele Republicii islamice avand in vedere ca inca de la inceput a mintit asupra anvergurii proiectelor sale nucleare si caracterul lor in mod clar militare.

Suspiciunile israelienilor

Israelul, dusman declarat al Iranului, nu a apreciat deloc acordul cadru de la Lausanne, premierul Benjamin Netanyahu declarand ca acest acord este "o amenintare la supravietuirea "statu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro