Iranul recidiveaza cu un atentat in Uruguay
Sabatgold, 32 ani, era supravegheat de multa vreme de serviciile uruguayene si ziarul El Observador scria ca era considerat un negationist si un antisemit. Autoritatile din Argentina si Uruguay acuza de ani de zile Iranul ca a construit o retea terorista in America de Sud si mai multi reprezentanti de rang inalt din regimul de la Teheran sunt suspectati ca au planificat atentate ce vizau Ambasada Israelului si centrul comunitatii evreiesti din Buenos Aires, in 1994. In timpul anchetei, Nisman a lucrat indeaproape cu Jaime Stiuso, sef de operatiuni si numarul 3 in Side (secretariatul serviciilor secrete de stat) care se ocupa de atentatul din 1994.
Un scandal ia amploare in Uruguay dupa ce in ianuarie a explodat o bomba la Ambasada Israelului din Montevideo. Argentina este zguduita, la randul ei, de o afacere care divizeaza tara si suscita una din cele mai grave crize ale erei Kirchner. O afacere legata de atentatul din 1994 contra centrului Amia al comunitatii evreiesti, soldat cu 85 morti.
Un diplomat iranian este suspectat de terorism dupa atentatul cu bomba comis la 8 ianuarie la Ambasada Israelului din Montevideo. Bomba a explodat partial si daunele sunt reduse, dar cel mai important este impactul politic al acestei tentative, dupa ce autoritatile uruguayene au dezvaluit identitatea suspectului - diplomatul iranian Ahmed Sabatgold ar fi ajutat la pregatirea atacului si a fugit rapid in strainatate. Sabatgold, 32 ani, era supravegheat de multa vreme de serviciile uruguayene si ziarul El Observador scria ca era considerat un negationist si un antisemit. Autoritatile din Argentina si Uruguay acuza de ani de zile Iranul ca a construit o retea terorista in America de Sud si mai multi reprezentanti de rang inalt din regimul de la Teheran sunt suspectati ca au planificat atentate ce vizau Ambasada Israelului si centrul comunitatii evreiesti din Buenos Aires, in 1994.
O afacere dubioasa
Insarcinat sa relanseze ancheta privind atentatul sangeros din 1994, acest magistrat suspecta un "pact criminal" intre presedintele argentinian si Iran si se pregatea sa faca dezvaluiri explozive in Parlament si sa ceara arestarea Cristinei Kirchner.
In ajunul audierii, a fost descoperit mort in apartamentul sau, cu un glont in cap, o moarte dubioasa care a inflamat opinia publica argentiniana dupa ce ziarista Natasa Niebieskikwiat, care l-a intervievat cu trei zile inaintea decesului, pentru cotidianul Clarin, a dezvaluit ca acesta i-ar fi spus: "Presedinta ar putea ajunge in inchisoare.
In urma cu doua decenii, la 18 iulie 1994, o camioneta incarcata cu explozibil a distrus Amia, un ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro