Irakul si Siria ar putea sa nu supravietuiasca ca state actualelor razboaie, avertizeaza seful DIA

Irakul si Siria ar putea sa nu supravietuiasca ca state actualelor razboaie, avertizeaza seful DIA

"Cu greu vad o revenire", a declarat locotenent-generalul Vincent Stewart intr-o conferinta a serviciilor secrete, referindu-se la Irak si Siria, din ale caror teritorii Statul Islamic (SI) a cucerit portiuni vaste. Irakienii si sirienii se identifica, in prezent, tot mai mult prin triburile din care fac parte si prin religiile pe care le au, in loc sa se identifice prin nationalitatea lor, a subliniat directorul CIA.

acum 46 luni (11 Sep 2015)

"Cu greu vad o revenire", a declarat locotenent-generalul Vincent Stewart intr-o conferinta a serviciilor secrete, referindu-se la Irak si Siria, din ale caror teritorii Statul Islamic (SI) a cucerit portiuni vaste.

Directorul CIA John Brennan a notat, in cadrul aceleiasi discutii, ca frontierele celor doua tari raman la locul lor, dar ca guvernele au pierdut controlul asupra lor. Statul Islamic a proclamat un "califat" de o parte si de alta a frontierei dintre Irak si Siria.

Irakienii si sirienii se identifica, in prezent, tot mai mult prin triburile din care fac parte si prin religiile pe care le au, in loc sa se identifice prin nationalitatea lor, a subliniat directorul CIA.

"Eu cred ca Orientul Mijlociu se va confrunta cu o schimbare in viitoarele unul-doua decenii, care va face (regiunea) sa nu mai arate asa cum a aratat", a adaugat Brennan.

Irakul si Siria au fost create in mod artificial de catre diplomati britanici si francezi, la dezintegrarea Imperiului Otoman, inaintea Primului Razboi Mondial. Irakul este condus de catre un guvern dominat de siiti, cu legaturi cu Iranul, in timp ce Guvernul lui Bashar al-Assad este dominat de alawiti, o secta siita.

Potrivit politicii oficiale a administratiei Obama, Irakul si Siria raman in continuare state-natiuni recunoscute international. Oficiali din cadrul administratiei s-au opus, de exemplu, unor indemnuri de a le trimite armament kurzilor, care au obtinut o anumita autonomie in nordul Irakului si care au fost cei mai loiali aliati ai Americii in regiune. Bush a cautat sa tina Irakul unit, insa sunitii au fost pana la urma exclusi din Guvernul de la Bagdad, spre marea lor nemultumire. Kurzii au fost implicati, la randul lor, in dispute continue cu Bagdadul, din cauza bugetelor si petrolului, si au preluat controlul asupra orasului strategic Kirkuk, in nordul Irakului.

In Sir... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro