Ipoteza despre aparitia Moldovei. Tatarii, ungurii si maramuresenii - fondatorii adevarati ai statului

Ipoteza despre aparitia Moldovei. Tatarii, ungurii si maramuresenii - fondatorii adevarati ai statului

Moldova, un leagan al formarii populatiei romanesti Conform teoriilor continuitatii in spatiul carpato-danubiano-pontic, etnogeneza romaneasca a avut loc pe tot spatiul actual al Romaniei, dar si la sud de Dunare, est de Nistru si conform unor opinii coagulate mai ales in lucrarile lui G Popa Liiseanu, inclusiv la vest de Tisa in Pannonia, inainte de sosirea ungurilor. Clanurile si comunitatile cunoscute sub numele de obsti satesti, erau conduse, spun o serie de specialisti de juzi, cnezi si jupani, lideri locali. "Tot in cronica lui Nicetas Choniates se vorbeste despre ajutorul primit de Asanesti din partea romanilor si cumanilor de la nordul Dunarii - probabil din Muntenia sau Moldova - care ar fi trecut fluviul prin anul 1199 pentru a participa la luptele cu bizantinii",arata academicianul Victor Spinei in lucrarea sa "Moldova in secolele XI-XIV". "Nu exista nici un argument plauzibil pentru a considera pe berladnici ca romani, caci este greu de imaginat ca o populatie sedentara sa fie semnalata intr-un an la nordul Dunarii de Jos, actionand impreuna cu cumanii, pentru ca in anul urmator sa ajunga cu incursiunile de prada tocmai la Nipru. "Ungurenii a fost infiintat de ciobanii barsani, care au venit pe vechi drumuri de oierit in transhumanta si in timp datorita obligatiilor apasatoare impuse de regalitatea maghiara au preferat sa se stabileasca aici in Moldova. Armenii, motorul economic al fondarii noului stat Daca din punct de vedere politic si social tatatii si ungurii involuntar si mai apoi maramuresenii pot fi creditati drept intemeietorii statului medieval Moldova, din punct de vedere economic, armenii au fost motorul noului stat. Si asta fiindca venea de la Botosani, acolo unde a functionat una dintre cele mai importante comunitati armenesti de pe teritoriul de astazi al Romaniei, in Evul Mediu.

acum 35 luni (9 Nov 2017)

Dincolo de istoria oficiala predata in scoli, povestea primei inchegari statale a populatiilor romanesti in adevaratul sens al cuvantului contine si lucruri inedite, putin cunoscute. Specialisti in istorie din judetul Botosani arata ca acest eveniment istoric pentru romani s-a petrecut dupa un scenariu usor diferit fata de cel promovat in istoria oficiala, popularizata inca din perioada comunista. Conform istoricilor locali, Moldova este rodul actiunilor tatarilor, ungurilor si mai apoi a colonizarii armenilor si transilvanenilor la est de Carpati. Pe scurt, primul stat medieval din estul Moldovei s-a realizat cu ajutorul tatarilor, ungurilor, armenilor, transilvanenilor si autohtonilor, cei mai numerosi de altfel.

Moldova, un leagan al formarii populatiei romanesti

Conform teoriilor continuitatii in spatiul carpato-danubiano-pontic, etnogeneza romaneasca a avut loc pe tot spatiul actual al Romaniei, dar si la sud de Dunare, est de Nistru si conform unor opinii coagulate mai ales in lucrarile lui G Popa Liiseanu, inclusiv la vest de Tisa in Pannonia, inainte de sosirea ungurilor. In primele secole ale erei crestine, teritoriul de astazi al Moldovei,era locuit, asa cum arata izvoarele antice de populatii dacice, in special carpii si costobocii, cele mai mari uniuni de triburi.

Alaturi de aceste triburi dacii din zona Moldovei, au intreprins numeroase expeditii contra provinciilor romane, ajungand pana in Grecia. Dupa pacificarea acestora si mai ales dupa invazia hunilor din secolul IV d HR, dacii liberi dispar de pe scena istoriei sau mai precis din referintele documentare. Autorii antichitatii tarzii si mai apoi ai "evului mediu intunecat" amintesc de obicei populatiile care controlau zona carpato-danubiano-pontica, precum gotii, hunii, avarii sau bulgarii. Din punct de vedere arheologic continuitatea locuirii autohtonilor pe teritoriul actual al Moldovei, este bine dovedita. Acestia insa vor intra intr-o sinteza culturala, politica si poate ch... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro