Ion Ratiu, cel mai bun presedinte pe care Romania nu l-a avut | DOSAR RL

Cred ca a suferit atunci cand colegii lui din partid nu au apreciat rolul lui de proprietar de ziar si notiunea de libertate a presei, de independenta a presei. Ion Ratiu si-a exprimat regretul fata de discutiile legate de articolele lui Ion Cristoiu, publicate cand domnul Cristoiu era redactor-sef la Cotidianul, iar colegii de partid ai tatalui meu spuneau: "Dar cum puteti sa spuneti ca nu aveti puterea sa opriti astfel de exprimari in propriul vostru ziar?". Dupa un tur al lumii care i-a permis sa petreaca mult timp in comunitatile romanesti din lumea intreaga, mai ales in Australia si in Noua Zeelanda, in Statele Unite, in Canada, Ion Ratiu s-a intors cu un anturaj, cu un grup de prieteni care era puternic, pentru ca cei care aveau timp sa se ocupe de acest ziar, Romanul Liber, erau, in general, cei care aveau si bani. pe langa fundatia de la Londra si Centrul Ratiu pentru Democratie de la Turda, exista catedra de studii romanesti pe care o sustineti financiar la Georgetown University, singura de acest fel din Statele Unite ale Americii, exista Premiul Ion Ratiu pentru Democratie, Premiul Ion Ratiu pentru Jurnalism, de anul acesta exista si Premiul Elisabeth Ratiu pentru Sanatate Mintala. Si astfel ca au ajuns la un acord: el, Nicolae, sa se ocupe de afacerile familiei si de campania electorala din 1990, desi fratele meu nu avea habar de asa ceva, iar Ion Ratiu sa se ocupe de politica. "A trecut prin scoala BBC" As mai avea o intrebare legata de pozitia lui Ion Ratiu ca jurnalist si ca proprietar de ziare, pentru ca ati vorbit despre angajamentul fata de libertatea presei. Revenind, programul romanesc de la BBC din perioada lui Ion Ratiu nu era despre viata de zi de zi, cu toate ca redactorii sectiei romanesti raportau si despre evenimentele la zi. Am incercat sa argumentez rolul BBC in viata lui Ion Ratiu, dar cred ca si mai importanta era educatia de tip avocatura, de fapt studiile de Drept de aici, de la Cluj, care, la fel ca si acum, dupa cum am observat mai tarziu, cand am ajuns sa lucrez eu insumi cu avocati de aici, te invata cum sa gandesti clar, cum sa ne pregatim in asa fel incat sa putem sa argumentam si pentru ceilalti, ca si pentru noi. Acest lucru l-a ajutat la Cambridge, unde a ajuns la studii in 1941, dupa ce ambasada romana de la Londra, condusa de Viorel Tilea, a fost parasita de diplomatii care au cerut azil politic fata de Guvernul Antonescu. Acest lucru inseamna ca el era capabil deja, prin studiile lui de Drept de aici, din tara, sa accepte si alte puncte de vedere, sa ia ceea ce era interesant si sa lase restul deoparte.

acum 44 luni (2 Sep 2017)

S-au implinit, asadar, in 2017, 100 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti patrioti romani, o figura esentiala a exilului romanesc din perioada comunista si unul dintre putinii oameni politici care au inteles si au apreciat importanta democratiei si a libertatii de expresie.

"Romania libera" marcheaza centenarul lui Ion Ratiu printr-un interviu amplu cu unul dintre cei doi fii ai celui care a luptat zeci de ani pentru eliberarea Romaniei de comunism si care, dupa 1989, a devenit una dintre personalitatile marcante ale PNTCD, principalul partid al Opozitiei democratice fata de FSN. S-a mutat de mai multi ani la Turda, unde locuieste chiar in casa lui Ioan Ratiu, liderul miscarii memorandiste a romanilor ardeleni din 1892 si in care au trait mai multe generatii ale ilustrei familii pe care a reprezentat-o cu cinste si tatal sau.

De altfel, in aceeasi casa functioneaza Centrul Ratiu pentru Democratie si s-au nascut niste proiecte importante, precum Transilvania Fest, festivalul agrar din Romania care are Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Regale Principele Charles al Tarii Galilor si al Principesei Mostenitoare Margareta, Custodele Coroanei Romaniei.

Indrei Ratiu: Evident ca nu este vorba de mostenire legata de participarea la guvernare, pentru ca nu a participat, nu a fost pus la proba asta. Dar, in ciuda deceptiei lui ca nu a fost invitat sa faca parte din Guvern in perioada lui Emil Constantinescu, tatal meu a reusit sa joace un rol important in plan international in ceea ce priveste aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana. Dar sunt convins ca imaginea pe care am lasat-o noi, romanii, si traditiile noastre romanesti, a fost una deosebita. Daca revenim la tatal meu, desi nu a fost numit ministru de Externe, a reusit sa se impuna pe plan international si este inca importanta aceasta mostenire a sa si as-tazi, pentru ca NATO este pus la proba in toate tarile noastre din Balcani, in Europa de Sud-Est, in zona Baltic... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro