Ion M. Ionita: Urmeaza o zi decisiva pentru viitorul UE. Suntem pregatiti?

Ion M. Ionita: Urmeaza o zi decisiva pentru viitorul UE. Suntem pregatiti?

Criza generata de migratie, de iesirea Marii Britanii din Uniune, de diferentele economice si sociale, de conturarea unei falii Est-Vest, de cresterea abordarilor nationaliste anti-europene, are nevoie de un raspuns, altfel increderea europenilor in propriul lor proiect se va diminua si mai mult. Avand sprijinul celorlalte state mari din UE, ca Italia si Spania, tandemul franco-german poate merge mai departe in configurarea unei Europe care chiar daca nu se mai numeste "cu mai multe viteze", in esenta va insemna ceea ce prefigureaza scenariul 3, o Europa mult mai integrata, federala, bazata pe moneda euro, cu buget, parlament, politici fiscale comune.

acum 30 luni (12 Sep 2017)

>

In mod traditional, in luna septembrie, presedintele Comisiei prezinta ceea ce s-a facut si ce urmeaza pentru Uniune. De data asta, lucrurile sunt mult mai serioase.

Discursul de anul acesta urmeaza celui in care Jean-Claude Juncker a pus pe masa cele cinci scenarii pentu viitorul Europei.

Uniunea Europeana are nevoie de reforme sau de un proces de refondare asa cum anunta presedintele Frantei, Emannuel Macron. Criza generata de migratie, de iesirea Marii Britanii din Uniune, de diferentele economice si sociale, de conturarea unei falii Est-Vest, de cresterea abordarilor nationaliste anti-europene, are nevoie de un raspuns, altfel increderea europenilor in propriul lor proiect se va diminua si mai mult.

Anul trecut, presedintele Comisiei vorbea despre cinci scenarii de viitor pe care le-a supus dezbaterii publice. Cei care vor mai mult, fac mai mult. Statele care doresc se pot concentra aspupra unor domenii in care pot accelera integrarea europeana, fara a depinde sau a fi incetiniti de cei care nu isi doresc asa ceva. Cei 27 se decid sa faca mai putin, dar mai eficient in cateva domenii asupra carora cad de acord. Toti cei 27 se angajeaza sa faca mai mult pe toate palierele Uniunii. Brexitul a socat Uniunea Europeana si, dupa inceperea negocierilor de iesire a Regatului Unit din Uniune, se vede care este dimensiunea acestui proces extrem de dificil. Efectele crizei migrantilor erau din ce in ce mai vizibile, riscurile de securitate se accentuau, atacurile teroriste continuand sa faca victime intre cetatenii europeni.

Alegerile din Franta au adus un presedinte pro-european decis sa duca mai departe aprofundarea integrarii Uniunii. Avand sprijinul celorlalte state mari din UE, ca Italia si Spania, tandemul franco-german poate merge mai departe in configurarea unei Europe care chiar daca nu se mai numeste "cu mai multe viteze", in esenta va insemna ceea ce prefigureaza scenariul 3, o Europa mult mai integrata, f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro