Ion M. Ionita: Un NATO pentru Sanatate nu se poate?

Ion M. Ionita: Un NATO pentru Sanatate nu se poate?

De fapt, lucrurile se petrec in acest fel de zeci de ani, dar o serie de tragedii care a inceput la "Colectiv" anul trecut a aratat tuturor ce se intampla in sistemul de Sanatate. De data asta oamenii trebuie sa stie ce s-a facut si ce nu s-a facut fara sa se mai arunce vina de la unii la altii si, la final, sa ramana ca inainte.

acum 79 luni (11 May 2016)

>

Masuri importante se discuta in acest moment pentru intarirea securitatii frontierei est-europene, a "tarilor din prima linie", intre care si Romania, dupa cum recent a declarat presedintele Barack Obama.

Dar, ce te faci cand securitatea populatiei este amenintata direct, nu de rachete si de tancuri, ci de infectiile intraspitalicesti? Cand viata oamenilor depinde de concentratia masluita a unor dezinfectanti, de medicamente expirate sau de ambulante care dispun, in mare, de aceleasi dotari ca ale unui taxi mai incapator? De fapt, lucrurile se petrec in acest fel de zeci de ani, dar o serie de tragedii care a inceput la "Colectiv" anul trecut a aratat tuturor ce se intampla in sistemul de Sanatate.

"Suntem intr-un moment de criza majora pentru sistemul sanitar, cu implicatii serioase asupra vietii romanilor. Problemele profunde ale acestui sistem nu se vor rezolva doar printr-o demisie sau prin masuri punctuale, ci reclama solutii durabile, cu efecte concrete si un plan pe termen lung", a spus si presedintele Iohannis in cadrul discursului dedicat Zilei Europei.

Daca vor sa inceapa un proces care sa readuca increderea in sistemul sanitar, presedintele si premierul nu au alta solutie decat sa mearaga pana la capat.

Jumatatile de masura, dupa care urmeaza abandonarea subiectului au fost modelul dupa care s-au facut marile reforme in Romania.

De data asta oamenii trebuie sa stie ce s-a facut si ce nu s-a facut fara sa se mai arunce vina de la unii la altii si, la final, sa ramana ca inainte.

Daca SRI a informat, sa se vada pe cine a informat si ce a informat. Este vorba despre date care pot fi accesate de autoritatile competente si apoi aduse la cunostinta opiniei publice fara lezarea niciunui aspect confidential. Problema este daca au stiut si daca da, de ce nu au luat masuri. Dar presedintele tarii, CSAT pot cere o investigatie, cum acelasi lucru il poate face si Comisia parlamentara pentr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro