Ion M. Ionita: Romania va intra in zona euro cand va fi gata Autostrada Pitesti-Sibiu

Ion M. Ionita: Romania va intra in zona euro cand va fi gata Autostrada Pitesti-Sibiu

Cand se mai revolta sindicalistii de la Dacia si cand se aude ca uzina de la Mioveni se reorienteaza spre Tanger, din cauza lipsei autostrazii, atunci se scot hartiile din cosul de gunoi, se netezesc foile cu palma si se anunta bombastic termene. Dar pentru a fi acolo, e nevoie de predictibilitate politica si economica si de aderarea la zona euro intr-un orizont de timp cat mai scurt.

acum 78 luni (29 Aug 2017)

>

Intrarea in zona euro este o tinta pe care Romania si-a asumat-o prin tratatul de aderare. Termenele au fost tot amanate, de la 2012 la 2019 si acum pentru 2022. Esential din punct de vedere economic, dar si ca simbol al Romaniei unite, proiectul a fost blocat si aruncat la cosul de gunoi al Ministerului Transporturilor. Cand se mai revolta sindicalistii de la Dacia si cand se aude ca uzina de la Mioveni se reorienteaza spre Tanger, din cauza lipsei autostrazii, atunci se scot hartiile din cosul de gunoi, se netezesc foile cu palma si se anunta bombastic termene. Nu se face nimic, in afara de declaratii la televizor.

In mod normal, dupa aderarea la UE, ar fi urmat proiectul de aderare la euro. Nu a interesat pe nimeni cu adevarat, pentru ca asta ar fi insemnat un program guvernamental pe mai multe mandate dedicat reformelor structurale necesare pentru ca economia romaneasca sa fie competitiva pe piata zonei euro. Franta si Germania, nucleul dur al UE, la care se adauga celelalte tari cu cea mai mare populatie din Europa, Italia si Spania, vor accelerarea integrarii intr-un nou proiect european, bazat tocmai pe moneda unica, euro.

Spatiul Schengen va fi reformat, de asemenea, pentru ca nu functioneaza cum trebuie, dupa cum declara la Bucuresti presedintele Frantei, Emmanuel Macron. Pentru asta, frontierele externe al Europei trebuie intarite si se va pune in aplicare proiectul Apararii Comune Europene.

Tarile din Vest vor incerca sa miste lucrurile cat mai repede, in timp ce in Estul Europei, state ca Polonia si Ungaria se vor situa pe pozitii adverse. Falia intre Vest si Est se adanceste si va evoua spre criza.

Pentru Romania, interesul national dicteaza o apropiere cat mai rapida si mai stransa de nucleul dur european. Dar pentru a fi acolo, e nevoie de predictibilitate politica si economica si de aderarea la zona euro intr-un orizont de timp cat mai scurt.

Motive de amanare se gasesc si se vor gas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro