Ion M. Ionita: Mutarea steagului Marii Britanii nu a fost, probabil, gandit intr-o perspectiva politica, dar reprezinta o realitate dura

> Mutarea drapelului Marii Britanii la sfarsitul unei reuniuni a sefilor de stat si de guvern UE, dedicate tocmai iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, nu are cum sa nu ramana definitorie pentru momentul pe care Europa il traverseaza astazi. Vor urma negocieri extrem de dificile, dar UE si-a stabilit liniile la care nu va renunta, chiar daca asta va insemna ca la sfarsitul celor doi ani de negocieri sa nu se ajunga la nici un acord.

acum 87 luni (2 May 2017)

>

Mutarea drapelului Marii Britanii la sfarsitul unei reuniuni a sefilor de stat si de guvern UE, dedicate tocmai iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, nu are cum sa nu ramana definitorie pentru momentul pe care Europa il traverseaza astazi.

Rapiditatea cu care liderii celor 27 s-au pus de acord asupra principiilor de negociere privind Brexitul vorbeste de la sine. Vor urma negocieri extrem de dificile, dar UE si-a stabilit liniile la care nu va renunta, chiar daca asta va insemna ca la sfarsitul celor doi ani de negocieri sa nu se ajunga la nici un acord.

Prin coincidenta, gestul presedintelui Iohannis, devenit imaginea summitului UE, vine la pachet, impreuna cu dezvaluirile despre cina dezastruoasa pe care presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avut-o la Londra cu premierul Theresa May tocmai pentru a discuta perspectivele gasirii unor solutii pentru cele mai dificile puncte ale negocierilor. El considera ca premierul britanic subestimeaza complexitatea discutiilor, iar pentru a fi mai convingator i-a aratat doamnei May doua tratate pe care le-a adus in servieta, aderarea Croatiei la UE si acordul de comert liber cu Canada, ambele de mii de pagini, cantarind in total sapte kilograme.

Romania este special interesata de evolutiile negocierilor cu Marea Britanie tinand cont de numarul mare de romani care traiesc si lucreaza in Regatul Unit. Subiectul drepturilor cetatenilor europeni stabiliti in Marea Britanie si al britanicilor rezidenti pe continent este in topul celor mai dificile, la fel de important ca banii pe care UK ar trebui sa-i plateasca UE in baza actualelor angajamente ale tarii fata de Uniunea Europeana.

Vremea deziluziilor a venit pentru toti cei care au crezut ca sloganurile populiste pot fi puse in practica la fel de usor cum este sa faci promisiuni fara nici un fundament pentru a obtine un succes politic printr-un referendum.

Politicienii populisti si demagogi s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro